Čedomir Stojković: Suđenje Ukrajinki u Beogradu jasno pokazuje prorusku politiku države 1Foto: Medija centar

Suđenje ukrajinskoj državljanki Mariji Vihivskoj, koja je, iako žrtva napada, optužena za remećenje javnog reda i mira bukom, najbolji je primer uticaja proruske propagande u Srbiji, tvrdi njen advokat Čedomir Stojković.

Kako objašnjava, na zgradi gde Marija živi u Beogradu iscrtana su slova Z, potom su joj komšije upale u stan i pretukle je. Stojković navodi da se umesto njih, na optuženičkoj klupi našla Marija „i to samo zato što je Ukrajinka“.

Kako dodaje, prilikom saslušanja u policiji i pred sudijom za prekršaje, nije joj obezbeđen prevodilac te je bila primorana da potpiše priznanje krivice ne znajući šta potpisuje.

– Maša je Ukrajinka koja je pobegla od rata u Češku. Da bi u uslovima otežanih viza mogla da bude sa svojim verenikom Rusom, preselila se u Srbiju. Dvojica napadača su joj 12. avgusta upala u stan i prebila je, kao i njenog verenika. Neka žena joj je otela telefon. Policija je uhapsila videvši joj ukrajinski pasoš. Napakovali su im tobože pravljenje buke i remećenje javnog reda i mira, iako nisu mogli da remete javni red i mir u svom stanu jer to nije javno mesto. U stanu može da se remeti kućni, odnosno komunalni red. Policija je želela da uhapsi i njenog verenika, ali je on imao ruski pasoš – kaže Stojković za Danas.

Prema njegovim rečima, javna propaganda čiji smo svedoci u Srbiji, najbolje se videla na Marijinom primeru.

– Nju policija nije ni htela da sasluša. Čim je Ukrajinka mora da je kriva. Tako je u ruskim gubernijama, a Srbija je to postala. Ni u jednom trenutku joj nisu dali prevodioca. Ni u jednom trenutku je ni sud nije pitao šta se to desilo. Pri tom, ona je bila kod dežurnog sudije a on zaseda u policiji, i ako vam se ne predstavi, ni vi nećete znati da je to sudija ako ste u istoj situaciji – navodi Stojković.

On ističe da su prvostepenu presudu ukinuli, da je Prekršajni apelacioni sud uvažio sve njegove žalbene navode, i da je Marija juče prvi put ispričala svoju priču, navodeći da je napad nacionalno motivisan.

– Policija je najmanje učinila disciplinski prestup, jer privesti lice i pisati mu prijavu a da se uopše ne čuje i ne sasluša šta ta osoba ima da kaže, u najmanju ruku je disciplinski prestup, ali moguće i krivično delo.

– Imaćemo priliku da vidimo da li disciplinski organi policije imaju iole integriteta ili će nam opet demonstrirati da je njihov vrhovni komandant Vladimir Putin. Ako oni nemaju integritet, Grupa oktobar će imati i isteraće ovu stvar mak na konac – naglašava Stojković.

Ročište ponovljenog postupka koji se protiv Marije Vihivske vodi u Prekršajnom sudu biće nastavljeno 6. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari