Bratislav Gašićfoto FoNet Milica Vučković

Grupa Oktobar koju predvodi advokat Čedomir Stojković zatražila je u saopštenju za medijie ostavku Bratislava Gašića, ministra policije, zbog kako se navodi „postupanje policije ispred ambasade Ruske Federacije u Beogradu, kojim je zabranila ruskoj opoziciji da priđu ambasadi”.

Time je se policija Srbije umešala u unutrašnje političke procese u Ruskoj Federaciji i otvoreno se stavila na stranu režima Vladimira Putina a protiv ruske opozicije koja se delom nalazi i u Beogradu, navodi se u saopštenju i krupnim slovima dodaje „Bratilsav Gašić da podnese ostavku ili da bude smenjen“.

“Iniciramo javnost, i domaću i međunarodnu, da ovaj čin policije Srbije osudi a da se insistira na Gačićevoj smeni”, zaključuje se.

Pristalice orgnizacije „Rusko demokratsko društvo“ održale su danas popodne još jedan protestni skup, koji je krenuo sa Trga republike, učesnici su išli do ruske ambasade, gde ih je policija sprečila da priđu, i završili su ga na Slaviji.

Oko 300 učesnika protestnog skupa, uglavnom Rusa koji su od izbijanja rata stigli u Beograd, tražilo je prekid rata sa Ukrajinom i povlačenje njihove vojske.

Kako su istakli, u sukobu su poginule desetine hlljada građana Ukrajine, broj vojnika koji su stradali nije poznat, a poginulo je i više od 90.000 ruskih vojnika, čija prosečna starost je 29 godina.

Oni su rekli i da je zbog protesta protiv rata uhapšeno 20.000 ruskih građana.

Tu smo da pokažemo građanima Srbije da Rusija nije Vladimir Putin, već mi, poručeno je sa protesta.

Tokom šetnje, koju je obezbeđivala saobraćajna policija, uzvikivano je „Mir Ukrajini – sloboda Rusiji“ i „Ratu ne“.

Povorka je zastala ispred ambasade Belorusije, gde su skandirali „Mi nismo Belorusija“.

Kada ih je policija zaustavila desetak metara ispred ambasade Rusije, uzvikivali su „Putin ubica“, a niikakvih incidenata nije bilo.

Posle dvadesetak minuta stajanja, učesnici protesta su se vratili do Slavije gde su, uz skandiranje „Hvala Srbiji“, zahvalili Srbiji što im je omogućila da protestuju i izraze svoj stav.

Grupa Oktobar prethodno je nekoliko sati ranije organizovala protest u Beogradu protiv nacrta zakona o policiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari