Održan protest portiv Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: Ako se taj akt usvoji Srbija će postati crna rupa Evrope 1Foto:FoNet/Milica Vučković

Pristalice nevladine organizacije „Okrobar“ održale su danas u Pionirskom parku u Beogradu protest protiv nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima, a lider te grupe, advokat Čedomir Stojković, upozorio je da će, ako se taj akt usvoji, Srbija postati „crna rupa“ Evrope.

Ako će se neki zakon o bezbednosti građana menjati, inicijativa može da dođe samo od građana. Policijski generali su, izvršavajući direktive vlasti, nama „nacrtali“ zakon. Tretiraju nas kao životinje, otimaju nam sredstva da se protiv zla borimo. Otimaju nam pravo na protest, pravo na kretanje, pravo na slobodu doma. Ovim zakonom se taj protest građana guši, mogu da nas biju kad neko to odluči, naglasio je Stojković.

On je poručio pristalicama da mali broj okupljenih na protestu, nekoliko desetina, ne treba da brine, jer je „ovo trenutak kad borba protiv ovog zakone tek počinje“.

Biljana Stojković iz organizacije Skupština slobodne Srbije ocenila je da je predloženi nacrt zakona poslednji ekser u sanduku ljudskih i građanskih prava, i da će, ukoliko se dozvoli da on bude usvojen, nastati ogromni problemi za one koji protestuju protiv vlasti i da im slede hapšenja.

Održan protest portiv Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: Ako se taj akt usvoji Srbija će postati crna rupa Evrope 2
FoNet/Milica Vučković

Ako ovo prođe, mi smo ugasili kao društvo, nema više slobode, nego straha i strepnje šta će nam uraditi. Ako ovo prođe nezapaženo, mi ćemo se probuditi u policijskoj državi, konstatovala je Stojković.

Poslanik Aleksandar Olenik ukazao je na opasnost da se, ako se predloženi zakon usvoji, otvara pitanje ko će narod loviti mrežama, ko će narediti batinanje, šta će biti sa onima koji su uhapšeni, a da iza svega stoji Aleksandar Vučić.

On je istakao da će, ako budu na proleće vanredni izbori u Beogradu i opozicija pobedi, vlast upotrebiti sva ta sredstva.

Vlast se čuva silom, kao što se to čini u Rusiji i Belorusiji. Ovaj zakon je kopija njihovih zakona, konstatovao je Olenik, i poručio da se mora sprečiti da sporni zakon uopšte dođe u Skupštinu, jer će tamo biti sigurno usvojen., jer ako se to desi, nestaće sva prava građana da protestuju na ulici.

Održan protest portiv Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima: Ako se taj akt usvoji Srbija će postati crna rupa Evrope 3
FoNet/Milica Vučković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari