Velika porota u južnom Teksasu optužila je juče američkog potpredsednika Dika Čejnija kao i bivšeg generalnog tužioca Alberta Gonzalesa za „aktivnosti organizovanog kriminala“ u federalnim zatvorima južnog Teksasa.

Dokument optužnice od tri strane još nije razmatrao sudija koji ima pravo da je odbaci ukoliko proceni da nije osnovana.

Čejnijev portparol Megan Mišel nije želela da komentariše odluku porote ističući da njegova kancelarija još nije primila kopiju dokumenta. Jedan advokat iz Teksasa izjavio je da su optužbe politički motivisane. U optužnici od sedam tačaka navodi se da je Čejni investirao 85 miliona dolara u Vangard grup, koja ima akcije u privatnim zatvorskim kompanijama na jugu Teksasa a koje vode federalne zatvorske centre. Čejni se tereti i za sukob interesa zbog njegove veze s zatvorskim kompanijama i „prekršajnih napada“ na zatvorenike.

Velika porota u okrugu Vilas u dolini Rio Grande blizu američko-meksičke granice saopštila je da je Čejni „profitirao od prakse uskraćivanja slobode ljudskim bićima“. On je, kako se navodi u optužnici, umešan u prekršajne postupke protiv zatvorenika, tako što je jednim zatvorenicima dopuštao da napadaju druge. Američka velika porota razmatra dokaze kako bi utvrdila da li slučaj treba uputiti na pravi sudski proces pre nego što podigne i formalna optužba.

Gonzales je iskoristio svoju poziciju tako što je „sprečio istragu o zloupotrebama u zatvoru 2006“. Ceo proces nadgledao je odlazeći tužilac okružnog distrikta Huan Guera, koji je i sam bio pod optužnicom koja je odbačena prošlog meseca. Guera, koji je na trenutnoj poziciji većdve decenije, navodi slučaj Georgija De La Rose, koji je umro u aprilu 2001, u privatnom zatvoru u Vilasu. U dokumentu optužbe navodi se da je velika porota donela svoju doluku sa „velikom tugom“ kao i da nisu imali drugog izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari