Čeka se izbor novog v. d. dekana 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Nema nikakvog pravnog osnova da se redovnom profesoru koji je ispunio uslov za penziju produži radni odnos za vreme koliko je trajalo vanredno stanje, niti je dopis takve sadržine iz Ministarstva prosvete i sa Univerziteta u Beogradu stigao fakultetima.

To je potvrđeno našem listu i na Univerzitetu i na nekoliko fakulteta sa čijim sekretarima smo juče razgovarali, povodom tvrdnji aktuelnog v.d. rukovodstva Filološkog fakulteta da dosadašnja v.d. dekanka Anđelka Mitrović ima pravo da joj se radni odnos produži još 52 dana, koliko je trajalo vanredno stanje.

Oni se pozivaju na dopis Ministarstva prosvete u kome je navedeno da se nastavnicima u zvanju redovnog profesora kojima ističe produženje radnog odnosa 30. septembra (što je slučaj sa Mitrović) on može produžiti za onoliko dana koliko je trajalo vanredno stanje.

Pravnicima, međutim, nije jasno kako je Ministarstvo došlo do ovog zaključka s obzirom da je u dopisu koje su visokoškolske ustanove dobile 17. marta napisano da se zbog vanrednog stanja prekidaju postupci koje se tiču raspisivanja konkursa za izbor u zvanja i zaključenih ugovora o radu na određeno vreme, a da se važenje tih ugovora produžava za onoliko dana koliko bude trajalo vanredno stanje.

Ni Ministarstvo, ni Konferencija univerziteta Srbije nisu pominjali mogućnost da se redovnim profesorima (bez obzira da li su u produžetku ili ne) kada ispune uslov za penziju produži radni odnos za 52 dana, niti tako nešto ima utemeljenje u zakonima o radu i visokom obrazovanju.

Međutim, čak i da postoji takva mogućnost, radni odnos se ne produžava automatski, već ga odobrava Senat Univerziteta u Beogradu, na osnovu predloga Nastavno-naučnog veća fakulteta.

To je definisano Statutom UB, koji propisuje i da NN veće dostavi predlog Senatu najkasnije do 1. juna školske godine u kojoj nastavnik ispunjava uslove za odlazak u penziju.

Prema saznanjima Danasa, Univerzitet je 10. juna poslao obaveštenje fakultetima da se rok za dostavljanje predloga za produženje radnog odnosa produžava za 52 dana, ali Filološki tu proceduru nije pokrenuo do 30. septembra.

Upravo to je v. d. upravi Filološkog poručila u rektorka UB Ivanka Popović, obrazlažući zašto Anđelki Mitrović radni odnos prestaje 30. septembra i zašto Fakultet mora odmah da pokrene postupak za izbor novog v. d. dekana.

U dopisu se objašnjava i da nema pravnog osnova da se Mitrović produži radni odnos i ukazuje na činjenicu da tokom vanrednog stanja nije došlo do prekida rada fakulteta, već se nastava odvijala na daljinu, a zaposleni su radili od kuće.

„S obzirom da u toku 52 dana nije došlo do prekida rada, postavlja se pitanje na osnovu koje činjenice bi se radni odnos produžavao, posebno imajući u vidu da Mitrović ugovor o radu prestaje 30. septembra, što je više od četiri meseca nakon prestanka vanrednog stanja“, navedeno je u rektorkinom obrazloženju koji aktuelno v.d. rukovodstvo dovodi u pitanje.

Prema saznanjima Danasa, oni su se ponovo obratili Ministarstvu prosvete, tražeći da se izjasni o značenju svojih odluka (iako je ovde reč o mišljenju, koje nije pravno obavezujuće).

Zamenica predsednika Saveta Filološkog fakulteta je članovima Saveta rekla da nema prava da saziva sednicu jer je dužna da sačeka odgovor Ministarstva.

A upravo je održavanje sednice Saveta i izbor novog v.d. dekana ključni korak da se izađe iz trenutnog institucionalnog vakuuma.

Našem listu je potvrđeno da je Nacrt Statuta Fakulteta završen, a redosled koraka je takav da se o njemu najpre mora izjasniti NN veće (koje mora da sazove v.d. dekan), a potom i Savet Fakulteta.

O ovom dokumentu potom mišljenje daje univerzitetski Odbor za statutarna pitanja i zatim ga usvaja Senat UB, a tek nakon toga Fakultet može da raspiše konkurs za izbor dekana.

Rektorka je nedavno obećala da će se procedura izjašnjavanja i usvajanja Statuta FF na Univerzitetu završiti u najbržem roku kako bi se pomoglo Fakultetu da izađe iz krize.

Borba za uticaj

U akademskim krugovima se spekuliše da je traženje načina da Anđelka Mitrović po svaku cenu ostane v.d. dekanka grčevit pokušaj da deo zaposlenih blizak bivšoj dekanki Ljiljani Marković zadrži uticaj. Oni su imali većinu u Savetu Fakulteta i po toj logici bi i naredni v.d. dekana bio iz tog „tabora“, ali su se odnosi snaga promenili, što je postalo vidljivo kada Savet nije prihvatio nalog inspekcije da poništi konkurs za izbor dekana, pa je to učinila doskorašnja v.d. dekanka Mitrović. U međuvremenu su promenjeni članovi iz reda studenata, pa se ne zna kako bi oni glasali, a upitno je i kako bi glasali članovi iz reda NN veća koji su ranije bili na strani Ljiljane Marković, pošto sada većinu u Veću imaju njeni protivnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari