Nakon protesne vožnje ulicama Kostolca, sindikat Privrednog društva „Autotransport“ Kostolac najavljuje radikalizaciju mera sa ciljem rešavanja statusa preduzeća, koji je doveo u pitanje opstanak i dalji rad.

Na sednici Skupštine PD „Autotransporta“ Kostolac, kojoj su prisustvovali predstavnici poslovodstva, kao i predstavnici sindikata privrednog društva, prezicirale su se dosadašnje odluke o pokretanju postupka statusne promene kompanije koja se, nakon rekonstrukcije Elektroprivrede Srbije o izdvajanju osnovnih delatnosti i poslova, od 2004. godine vodi kao samostalno preduzeće.

-Kako je izvršeno ponovno pripajanje dva, samostalna privredna preduzeća „Prim“ i „Georad“ iz Kostolca, i na osnovu izvršene analize konsultantske kuće „Factis“ iz Beograda koja je pokazala da PD „Autotransport“ 90 odsto svog poslovanja obavlja za PD „TE-KO Kostolac“ i da nije osposobljeno za samostalni nastup na tržištu, predloženo je da se preduzeće vrati u krug Elektroprivrede Srbije, sa akcentom na funkciju koju ima u proizvodnji uglja i električne energije.

Zvaničan dopis, sa odlukama i dodatnim pitanjima, PD „Autotransport“ dostavilo je predsedniku Vlade Republike Srbije, Ivicu Dačiću, i prvom potpredsedniku Vlade, Aleksandru Vučiću, čije se razmatranje i odgovor očekuje do 20. septembra.

Predsednik sindikata PD „Autotransport“ Kostolac, Borislav Nikolić, najavio je nove proteste ukoliko se ne ispoštuje predviđeni rok za rešavanje zvaničnog statusa preduzeća. Tom prilikom Nikolić je istakao ključno pitanje za povratak „Autotransporta“ u EPS.

-Životno pitanje hoćemo da rešimo. Pre svega, nije ispoštovan dogovor da svi zajedno učestvujemo u rešavanju problema, kako bismo mi i dan danas ostali uskraćeni za pravi razlog izdvajanja iz osnovne delatnosti EPS-a. Zašto smo mi kao dugogodišnje preduzeće izdvojeni, ako danas postoji paralelna firma, jača i veća koja poprima obrise „Autotransporta“. Mi već 30 godina poslujemo za potrebe Kombinata, da bismo se sada predstavljali kao samostalno preduzeće, zaključio je Nikolić nadajući se rešavanju problema mirnim putem.

Direktor PD „Autotransport“, Perica Mojović, govorio je o deset godina dugoj agoniji u kojoj se kompanija nalazila kao samostalno preduzeće. Nakon obrazloženja o rekonstrukciji EPS-a, privrednom društvu „Autotransport“ nisu ispunjena data obećanja koja su direktno uticala na postojeće probleme, rekao je Mojović i dodao, da papir i potpis ipak obavezuju pojedince na poštovanje i ispunjenje obećanja.

-Nije korektno da se gotovo nijedno obećanje ne ispoštuje. Samostalnom borbom izdvojenog preduzeća stvorili smo kapital i napravili firmu koja nije za potcenjivanje. Izgrađena je firma koja mora u kontinuitetu da radi, veliki broj zaposlenih i sama mehanizacija to zahteva. Trudili smo se da budemo u koraku sa PD „TE-KO Kostolac“, pratili njihov razvoj, ali na našu žalost, obećanja nisu ispunjena. Iščekujući odgovor Vlade Republike Srbije, direktor Mojović zaključuje da je sudbina „Autotranspotrta“, kao izdvojenog preduzeća, vrlo neizvesna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari