Od 2005. godine Šabac je ostao bez svog gradskog bazena. Za sve ovo vreme šabački vaterpolo klub morao je da se snalazi od nemila do nedraga, da igrači autobusom putuju na bazene u Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Vrdnik, a poslednjih nekoliko godina treninge i utakmice kao domaćini igraju u Obrenovcu. Vaterpolo klub“Šabac“ postoji od 1990. godine, a trenutno se takmiči u Prvoj „B“ ligi, gde zauzima sredinu tabele.

 Prošle godine bio je čak i treći. Seniorska ekipa tri puta trenira na bazenu u Obrenovcu, a trener Nikola Petrović ističe da klub opstaje pre svega zbog izuzetnog entuzijazma igrača. Druge ekipe redovno treniraju, neki čak i dva puta dnevno.

– Veliki je to nedostatak za takmičarski ritam, i umesto da se uigravaju taktičke varijante veliki deo vremena posvećujemo plivanju i održavanju kondicije, kaže Petrović. Pored prvog tima tu su i mlađi uzrasti, a njih pedesetak ima trening subotom i jednu utakmicu u bazenu nedeljno. Ostalo su tzv. suvi treninzi. Ipak, njihov trener Dragan Čalovski ima veru u bolje sutra, a kad bi dobili bazen u svome gradu, praktično bi se utrostručio broj mladih vaterpolista. Mladi vaterpolisti takmiče se po turnirima i za sada ne zaostaju mnogo za svojim vršnjacima, ali bi im mnogo značio bazen u svome gradu.

Najveća novina u klubu je začetak ženske ekipe u vaterpolu, i od septembra devet devojčica od sedam do deset godina vredno trenira. One su prethodno prošle letnju školu plivanja, i sada se uhodavaju u radu sa loptom kao i u nekim taktičkim zadacima i nožnim tehnikama. Njihov trener Nemanja Ličanin, inače doskora aktivni vaterpolista, a sada na završetku DIF-a, ukazuje na izuzetnu volju ove najmlađe kategorije vaterpolistkinja. Ličanin očekuje da se još jednu godinu pripremaju, a onda već mogu da uđu u takmičarski deo. Ekspanzija ženskog vaterpola počela je pre tri godine i za sada svi veći klubovi imaju i svoju žensku ekipu. Uostalom, da bi se igrala najkvalitetnija liga Evrope svi ti klubovi moraju da imaju u žensku ekipu. Mia Veselinović, učenica prvog razreda OŠ„Jevrem Obrenović“, kaže da joj se vaterpolo mnogo sviđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari