Ugostitelji u Crnoj Gori ove godine očekuju tri do pet odsto više turista nego prošle godine, a posetiocima se osim provoda na primorju nudi i boravak u kontinentalnom delu zemlje, izjavila je predstavnica za odnose sa medijima Turističke organizacije Crne Gore Jelena Popović. Popović je kazala novinarima da će u kontinentalnom delu zemlje turistima biti ponuđeni razni sportovi i poseta etno sela u okolini Kolašina.


– Kada je reč o turistima iz regiona, očekujemo posetu na nivou iz 2011, s tim što gosti iz Srbije čine oko 30 odsto posetilaca“, kazala je Popović.

U Sutomoru se polupansion u hotelu može naći od 20 do 35 evra po osobi. Pansion je od 40 evra, dok se u Šušnju, nadomak Bara, sobe izdaju po ceni od osam evra po ležaju. U Baru je u hotelu sa četiri zvezdice, primera radi, polupansion od 80 do 120 evra, a polupansion u hotelu sa dve zvezdice od 30 evra. Više turističkih radnika s kojima su razgovarali novinari iz Srbije istakli su da su cene ostale na prošlogodišnjem nivou, a iz Turističke organizacije Crne Gore napominju da cena usluga i smeštaja zavisi od kategorizacije hotela.

Gostima iz Srbije preporučili su i novi put koji se proteže od Risna do Žabljaka i koji skraćuje put do mora i obratno. Ove godine neće se naplaćivati eko taksa koja je prethodnih godina bila na snazi za goste koji vozilima dolaze u Crnu Goru. Gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu je kazao novinarima da je ove godine bilo dosta investicija u infrastrukturu u tom gradu što nije bio slučaj poslednjih 20 godina.

– U kapitalne investicije, koje uključuju i rad na mostu Milena, u razvoj opštinske infrastrukture i u regionalnu deponiju uloženo je više od 30 miliona evra, kazao je gradonačelnik Ulcinja.

Congu je kazao da u toj opštini ove godine očekuju deset odsto više turista nego prošle godine i da dominiraju gosti iz Makedonije i sa Kosova, ali ne treba zaboraviti i da solidan broj ljudi iz Srbije ima vikendice upravo u Ulcinju.

– Opština je usvojila 16 planskih dokumenata i oni se odnose na 1.100 hektara s planom da se u nekoliko hotela u prvoj fazi uloži 150 miliona evra, a kasnije još 100 miliona evra od čega će samo u hotel Galeb biti uloženo do 80 miliona, kazao je prvi čovek opštine Ulcinj. To su hoteli sa četiri do pet zvezdica, a neki od objekata bi trebalo da počnu da se grade u oktobru. Plan je da se završe za dve do četiri godine kako bi Ulcinj samo u prvoj fazi mogao da ponudi 2.000 kreveta hotelskog smeštaja.

Dok se u Ulcinju nadaju da će povratiti strane goste zahvaljujući ulaganju u nove hotele, u Tivtu koji je dugo bio „ekološka mrlja“ Crne Gore zbog remontnog zavoda, očekuju da će zahvaljujući probranim turistima koji dolaze s mora podići životni standard cele opštine i povećati prihode tog dela zemlje. Reč je o projektu Porto Montenegro. To je naselje oko marine i matična luka za jahte osmišljeno da zadovolji potrebe njihovih vlasnika, gostiju i posade, sa dodatnom infrastrukturom.

Dobar start sezone

Podgorica – Turistička sezona u Crnoj Gori je dobro počela, ocena je hotelijera u Budvi, Ulcinju i drugim gradovima. U hotelima na budvanskoj rivijeri, kako se navodi, ovih dana odmara oko 2.300 turista a u Ulcinju 750 i to uglavnom stranaca. Turistička poseta u najjužnijem gradu Crne Gore je oko 50 odsto bolja nego prošle godine u istom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari