Centar ABHO iz Kruševca središte međunarodnih vojnih aktivnosti Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Posle odluke o prekidu svih uvežbavanja Vojske Srbije sa stranim partnerima nakon početka rata u Ukrajini, najveći broj međunarodnih aktivnosti odvija se u Centru atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) VS u Kruševcu, a među poslednjima su se tu obučavali vojnici iz Mađarske.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, tokom juna je 28 pripadnika mađarske vojske pohađalo obuku sa realnim toksičnim materijama.

To je druga aktivnost internacionalnog karaktera u ovom Centru posle odluke Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije od 25. februara da se prekinu sve vežbovne i planske aktivnosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i MUP-a sa stranim zemljama, zbog početka rata u Ukrajini.

„Odlukom, očigledno, nisu obuhvaćene programi obuke koji nemaju direktno borbeni karakter, jer je vest da se obuka održava objavljena 13. juna na sajtu VS. Obuku u trajanju od pet dana pohađali su oficiri, podoficiri i vojnici iz 93. bataljona ABHO Mađarske, koji su na poligonu Ravnjak kod Kruševca uvežbavali bezbedno korišćenje opreme za detekciju toksičnih supstanici i bezbedan rad sa tim veoma opasnim materijama“, navodi se.

U poslednje tri godine u Centru ABHO u Kruševcu obuku je pohađalo više od 150 ljudi iz 16 stranih armija, uz više desetina učesnika i predavača iz Vojske Srbije i brojnih srpskih civilnih institucija.

Najbrojniji su bili pripadnici vojske Mađarske, Italije i Španije, a obuke i kurseve pohađali su i vojnici, podoficiri i oficiri iz Austrije, Alžira, BiH, Egipta, Severne Makedonije, Tunisa, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belorusije, Grčke, Slovenije, Crne Gore, SAD i sa Kipra. Obuku su držali oficiri i podoficiri Centra ABHO Vojske Srbije, koji je deo Komande za obuku.

Od odluke o prekidu aktivnosti zbog početka rata u Ukrajini, u Kruševcu održana još jedna aktivnost – Međunarodni kurs biološkog oružja i toksikologije gde su uz Vojsku Srbije učestvovali pripadnici još osam stranih armija.

Tokom petodnevne obuke, polaznici iz Alžira, BiH, Egipta, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Srbije produbili su svoja znanja o biološkom oružju i toksikologiji i osposobili se za detekciju, identifikaciju i sprovođenje mera zaštite od ove vrste oružja, navodi se u saopštenju Vojske Srbije od 18. marta.

I pre početka rata u Ukrajini, kada je Vojska Srbije imala razvijenu međunarodnu saradnju, Centar ABHO u Kruševcu često je bio domaćin obuka i kurseva gde su srpski stručnjaci iz vojnog i civilnog sektora obučavali pripadnike stranih oružanih snaga.

Portal podseća da je Vojska Srbije jedina u svetu izvela čišćenje terena posle dejstva osiromašenim uranijumom, nakon NATO bombardovanja 1999. godine i ta iskustva pretočila u pravilnike za izvođenje obuke u Centru ABHO.

Centar ABHO u Kruševcu zvanično postoji od 1946. godine kada je u tadašnjoj Jugoslovenskoj armiji organizovan prvi protivhemijski kurs. Prva regularna jedinica protivhemijske zaštite osnovana je 28. septembra 1932. godine kada je u Kruševcu počelo formiranje Barutanskog bataljona, u okviru Zavoda „Obilićevo“.
Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari