Centar za demokratiju: Omogućiti zaposlenima dostojanstven životni standard, minimalna zarada za 2024. već sada ispod minimalne potrošačke korpe 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Standardi dostojanstvenog rada znače zaradu koja omogućava dostojanstven život, pravo na bezbedne i zdrave uslove rada, na socijalni dijalog, sindikalno udruživanje, saopštila je danas Fondacija Centar za demokratiju povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada.

Iz Fondacije su podsetili da su prava u vezi sa radom sastavni deo korpusa ljudskih prava i da se na jednak način moraju poštovati i štititi.

Srbija je ratifikovala međunarodne ugovore kojima se obavezala da će preduzeti sve mere da omogući zaposlenima da imaju dostojanstven životni standard.

Konstantan rast cena i visoke stope inflacije, poskupljenje energenata i rast akciza dovode do daljeg pada životnog standarda, zbog čega veliki broj zaposlenih, a posebno oni sa najnižim primanjima, ne mogu da zadovolje ni osnovne egzistencijalne potrebe, navode iz Fondacije.

Dodaju da je socijalni dijalog u društvu relativizovan, a da je Vlada donela odluku o minimalnoj zaradi od 47.154 dinara za 2024. godinu, što je već u ovom trenutku značajno ispod čak i minimalne potrošačke korpe od 52.155,31 dinara, a naročito od prosečne potrošačke korpe koja je 100.003,77 dinara.

„Minimalne zarade moraju pratiti realne troškove života, kako bi radnicima i radnicama i njihovim porodicama obezbedile dostojanstven život i kako bi se umanjili rizici za produbljivanje pretećeg siromaštva u Srbiji“, napominje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari