Centar za pravosudna istraživanja osudio odluku tužilaštva o promeni tužiteljki u slučaju EPS 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Nevladina organizacija Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) osudila je danas odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na osnovu kojih Bojana Savović i Jasmina Paunović nisu više postupajuće tužiteljke u slučaju osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije (EPS).

CEPRIS je u saopštenju ocenio da je obrazloženje tužilaštva o razlozima zbog kojih je tužiteljki Savović oduzet taj predmet, „ne samo kontradiktorno nego i bazirano na očiglednoj neistini, da je to učinjeno po njenoj sopstvenoj ranije izraženoj želji“.

„Teško je, nadalje, poverovati i u tvrdnju o ‘odugovlačenju’ postupka, jer se onda razumno može postaviti pitanje zašto je ‘prebacivanje’ zamenice javnog tužioca u drugo odeljenje izvršeno tek nakon što je ona naložila hapšenje osumnjičenih lica“, stoji u saopštenju CEPRIS.

Tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović odbacila je ranije navode te institucije da je izrazila želju da radi u drugom odeljenju i da je zbog toga premeštena, kao i da je odugovlačila predmet istrage povodom malverzacija u EPS.

Savović je za agenciju Beta rekla da je predmet pripremala godinu dana i da joj je „oduzet“ nakon hapšenja šest osoba zbog sumnje da su EPS oštetili za 7,5 miliona američkih dolara.

„Oni mi oduzimaju predmet i daju nekom drugom ko ne zna ni šta treba da pita (okrivljene), ne zna predmet, da ih on saslušava. Do sada je nezabeleženo da vam neko oduzme predmet u momentu hapšenja, predmet sa kojim ste samo vi tako dobro upoznati“, kazala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari