Centar za rangiranje svetskih univerziteta: Univerzitet u Nišu pao za 55 mesta u odnosu na prošlu godinu 1Foto: V. Torović/Danas

Na ovogodišnjoj rang listi Centra za svetske univerzitetske rang liste (CWUR) Univerzitet u Nišu nalazi na 1.635 mestu, što je pad za 55 mesta u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci CWUR.

Centar je saopštio da su ove godine analizirani rezultati 19.788 univerziteta iz 96 zemalja. Među domaćim državnim univerzitetima niški Univerzitet je ove godine najlošije rangiran.

Univerzitet u Beogradu nalazi se na 348. mestu, Univerzitet u Novom Sadu na 1.117, a Univerzitet u Kragujevcu na 1.622 mestu. Od mogućih 100 poena, Univerzitet u Beogradu je dobio 76, novosadski 69,6, kragujevački 67,2, a niški Univerzitet 67,1 poena.

CWUR ocenjuje visokoškolske ustanove na osnovu podataka i materijala koje im univerziteti dostavljaju i vrednuje njihov učinak za više kategorija.

U sistemu ocenjivanja Centar koristi “holističku procenu umesto minimalnih rezultata ili pragova da proceni performanse organizacije u odnosu na misiju, viziju i ciljeve institucije”. Univerzitet u Nišu se na prošlogodišnjoj rang listi CWUR nalzio na 1.580 mestu.

On je tada na svom veb- sajtu objavio da takva pozicija znači da se “svrstava u osam odsto najboljih visokoškolskih institucija na svetu”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari