Centar za socijalni rad o slučaju porodice Ozorak: Devojčica izmeštena iz hraniteljske porodice zbog njenog interesa 1Foto: Shutterstock/veselolane

Direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli Jasmina Zimonjić izjavila je danas da je devojčica Martina (4) iz hraniteljske porodice Ozorak izmeštena u usvojiteljsku porodicu zato što sin Erike Ozorak, Šandor Ozorak, nikada nije podneo zahtev za usvajanje Martine, te da zbog toga dete ni na taj način nije moglo da ostane u ovoj porodici.

„On se nikada nije obraćao ovom organu starateljstva sa zahtevom za usvojenje deteta“, navela je Zimonjić u pisanoj izjavi za portal Magločistač i dodala da je odluka doneta u interesu deteta.

Predstavnice Centra za socijalni rad iz Bačke Topole odvele su juče Martinu (4) iz hraniteljske porodice Ozorak u usvojiteljsku porodicu, nakon čega su usledili protesti na kojima su građani naveli da su nezadovoljni radom sistema, i da protestuju zbog nepravde koja se dešava devojčici i porodici Ozorak.

„Dete se nalazi u porodici usvojitelja u cilju međusobnog prilagođavanja. Centar za socijalni rad Bačka Topola će pratiti ovaj proces. Od početka, odnosno od rođenja maloletnog deteta, preduzimali smo radnje koje su isključivo bile u korist i u najboljem interesu deteta“, navela je Zimonjić.

Kako je naglasila, postupak usvojenja pokrenut je u skladu sa zakonskim odredbama, kako bi se detetu obezbedio trajni oblik zaštite.

„U cilju realizacije započinjanja procesa uzajamnog prilagodjavanja, budući usvojitelji su upoznali dete sa kojim su ostvarili kontakt više puta u prisustvu i kroz praćenje stručnih radnika Centra za socijalni rad opštine Bačka Topola“, navela je Zimonjić.

Ona je istakla da ne postoje zakonske osnove po kojima bi Erika Ozorak usvojila Martinu, naglašavajući da njene godine života to ne dozvoljavaju, dok njen sin takav zahtev nije podneo.

„To je potvrdjeno i odbijanjem žalbe hraniteljke na odluku CSR od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, kao drugostepenog organa, na osnovu kojeg je i doneto rešenje o prestanku hraniteljskog smeštaja maloletnog deteta“, navodi se u odgovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari