Miroljub Nikolajević, Radovan Matić, Zoran Tanasić i Saša Lalić, članovi Izvršnog i proširenog sastava Opštinskog odbora SPO Kostolac od prošle srede postali su novi članovi DS.

Kako kaže Miroljub Nikolajević, član SPO od osnivanja, ova odluka usledila je nakon crvenog svetla iz vrha stranke za potpisivanje predizbornog koalicionog sporazuma sa kostolačkim demokratama na predstojećim izborima u Gradskoj opštini Kostolac zakazanim za decembar.

– Dogovorom između predstavnika moje bivše stranke i DS utvrdili smo i kriterijume za zajednički nastup na predstojećim izuborima. Utemeljili smo i šta bi kome pripalo, predsednik OO DS Kostolac dobio je odobrenje od svoje centrale za izbornu koaliciju sa SPO, ali ono što ni u snu nisam mogao da pretpostavim – vrh SPO sasvim drugačije je sagledao celu situaciju u Kostolcu. Pozvao me je Aleksandar Jugović, direktor i potpredsednik SPO i u telefonskom razgovoru mi rekao da se to zaustavi jer politika vrha SPO ide ka pomirljivoj politici ka SNS, i da to važi za kompletnu stranku na nivou cele Srbije. Moj odgovor bio je negativan kada sam ja u pitanju, takvu vertikalu kao čovek nisam mogao da prihvatim. Napomenuo mi je da stranka ima i disciplinske organe, odgovorio sam mu pitanjem, da li će se mojim isključenjem iz stranke rešiti sva problematika, čak sam mu napomenuo da ću biti presrećan čovek ako će SPO mojim isključenjem iz stranke dobiti 200 – 300 hiljada novih glasača. Nakon toga usledili su novi razgovori na tu temu, i kako nisam odustajao od svog stava, ta priča je završena. Obavio sam i razgovore sa predsednicima OO SPO Kostolac i GO SPO Požarevac Borom Živkovićem i Vojislavom Stojićevićem koji su mi napomenuli da oni slede odluke vrha stranke, pružio sam im ruku i tu smo se konačno razišli. Odluku vrha SPO dobile su i kostolačke demokrate čime je spuštena zavesa na ovu predizbornu koalicionu priču. Demokratska stranka je prva ponudila opciju Kostolca u smislu da ovaj grad drugačije funkcioniše, da Gradska opština ima drugačiju vlast, i njihova borba bila je upravo samo u interesu građana. Prepoznao sam to i da budem krajnje iskren, da nema Demokratske stranke, posle mog isključenja iz SPO, ja se više ne bih bavio politikom – kaže Nikolajević, jedan od istaknutijih članova SPO na području Braničevskog okruga koji je na dosadašnjim lokalnim izborima redovno pobeđivao u svojoj izbpornoj jedinici kao nosilac liste SPO.

Trećeg aprila ove godine na Skupštini Gradske opštine Kostolac došlo je do promene koalicione većine naredbom vrha stranaka koje sada čine novu koaliciju SPS–PUPS-SNS. Pripremajući se za predstojeće izbore u decembru ove godine, OO DS Kostolac je na osnovu iskustva iz prethodnih izbora došao do zaključka da je neophodno napraviti predizbornu koaliciju sa Srpskim pokretom obnove koji je inače bio u Odborničkom klubu DS i sa kojim su kostolačke demokrate imale odličnu saradnju.

-Dogovoreno je da se prvo obave konsultacije sa centralama o našoj nameri za formiranjem predizborne koalicije sa SPO. Obavio sam razgovor sa predsednikom Izvršnog odbora DS Dušanom Elezovićem koji mi je potvrdio da se vrh stranke neće mešati u naše odluke s obzirom da mi najbolje poznajemo svu problematiku Kostolca. Međutim, OO SPO je dobio sasvim drugačije direktive od strane svoje centrale i na taj način planirana predizborna koalicija DS – SPO je propala. Prelaskom četvorice članova OO SPO Kostolac u naše redove, kao i većeg broja članova ove stranke koji su se poveli njihovim primerom, došli smo do zaključka da nam planirana predizborna koalicija u novostvorenim okolnostima i nije potrebna, rečju, ona je suvišna. Protiv naše stranke vodi se prljava medijska kampanja, ali na osnovu rezultata koje smo postigli u participaciji vlasti Gradske opštine Kostolac do aprila ove godine, očekujem da građani prepoznaju naš rad i po ko zna koji put nam ukažu povrenje, tim pre što je Kostolac oduvek imao oznaku „žute sredine “ – kaže Saša Popov, predsednik OO DS Gradske opštine Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari