Ceo jedan razred đaka prvaka ostao bez mesta u OŠ „Ratko Mitrović“ iako su dobili termin za upis 1Foto: Shutterstock/Aquarius Studio

Ceo jedan razred đaka prvaka ostao je bez mesta u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ na Novom Beogradu, iako su roditelji prethodno bili obavešteni da će njihova deca biti upisana u tu školu i dobili termin za upis.

Roditelji dece iz naselja „Belvil“ kažu za portal N1 da je u pitanju višegodišnji problem jer širenje naselja u tom delu Novog Beograda nije pratio razvoj obrazovne infrastrukture.

Kako kažu, ove godine je, kao i 2020, posle urgencije Ministarstvu prosvete prihvaćena molba roditelja i odobren upis četiri umesto tri odeljenja prvog razreda.

Međutim, tada dolazi do problema, jer škola donosi odluku da za učenike četvrtog razreda uvede međusmenu i ukine boravak.

Naime, kako se navodi u pismu roditelja budućih prvaka, roditelji četvrtaka su pisali peticiju i žalili se Ministarstvu prosvete, posle čega direktorka škole odlučuje da se, ipak, upišu samo tri odeljenja prvog razreda.

Ivan Krstić, čije dete je trebalo da bude upisano u prvi razred OŠ „Ratko Mitrović“, objašnjava za portal N1 da je posle molbe roditelja budućih prvaka pismeno obavešten da će dete biti upisano. Međutim, ove nedelje, kako kaže, stiže telefonski poziv iz škole sa informacijom da upisa neće biti, a od e-Uprave poruka da je dobijeni termin za upis – otkazan.

Sagovornik portala N1 poručuje da će se 31. maja s detetom, ipak, pojaviti na zakazani termin.

Upitan šta će dalje ako ih škola odbije kao što je i doneta odluka, Krstić kaže da će neko rešenje morati da se nađe jer je osnovno obrazovanje zagarantovano Ustavom Srbije.

Direktorka škola Svetlana Milutinović nije želela da komentariše ovaj slučaj za portal N1, navodeći da je situacija delikatna.

Roditelji prekobrojnih prvaka u pismu upućenom našem portalu kažu da su iznevereni, prevareni i obmanuti. Dodaju da nikakav drugi plan nisu napravilijer su bili ubeđeni da su bezbedni što se tiče upisa.

„Fenomeni uskogrudosti i kratkovidosti među prvim komšijama su postojali i postojaće, ali bi bar u nekim situacijama mogli da se izdignemo iznad i omogućimo svoj deci da sa svojim vršnjacima, braćom i sestrama, pohađaju školu za koju su se prijavili i u koju im je rečeno da će biti upisana“, zaključili su roditelji u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari