CERN-ov program stručne prakse za srednjoškolce iz Srbije 1

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) prvi put ove godine organizuje “CERN-ov program stručne prakse za srednjoškolce” (HSSIP) za učenike iz Srbije.

Program će se održati od 25. aprila do 7. maja, a zainteresovani đaci mogu da se prijave do 20. marta.

Za ovaj program, CERN će pozvati 24 srednjoškolca iz Srbije da dođu u CERN na period od dve nedelje kako bi stekli praktična znanja i iskustvo u primeni nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u kontekstu istraživanja koje se sprovode u CERN-u.

Srednjoškolci iz Srbije će imati priliku da se upoznaju sa CERN-om kroz predavanja, namenske radionice i radeći sa srpskim naučnicima i inženjerima u CERN-u.

Imajući u vidu da trenutna epidemiološka situacija dozvoljava samo vakcinisanim osobama da putuju u Švajcarsku, jedno od pitanja prilikom prijave će biti u vezi sa trenutnim statusom vakcinacije učenika.

Ova informacija će biti tretirana kao poverljiva, neće biti javno dostupna i biće relevantna prilikom selekcije učenika samo u slučaju da trenutna ograničenja za putovanje u Švajcarsku ne budu ukinuta do početka programa, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Zainteresovani učenici mogu da se prijave za ovaj program na stranici: https://indico.cern.ch/event/1114479/

Više detalja o načinu prijavljivanja i programu može se videti na sajtu: https://hssip.web.cern.ch/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari