Četrnaest napada na Prajd info centar za policiju i tužilaštvo nije krivično delo, a na bacanje jaja na Mladićev mural odmah reagovali 1Foto: Beograd Prajd

Policija je odmah reagovala i brutalno privela aktivistkinje za ljudska prava Jelenu Jaćimović i Aidu Ćorović kada su bacile nekoliko jaja na mural osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda.

Potom je sud pokrenuo prekršajne postupke protiv njih zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira i vređanja službenih lica.

I dok su u tom slučaju ekspresno reagovali – štiteći lik i delo Ratka Mladića “srpskog heroja” koji je na hiljade bošnjačkih porodica zavio u crno – za MUP i tužilaštvo izgleda dosadašnjih 14 napada na Prajd info centar nisu dovoljni da bi uradili ono za šta su plaćeni – da uhvate i procesuiraju napadače na LGBTI+ zajednicu i njihov prostor.

Naime, nakon poslednjeg napada na Prajd info centar, Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se tužilaštvo izjasnilo da nema elemenata krivičnog dela u tome što su izlepljene “nalepnice neprimerenog sadržaja”.

Taj “neprimeren sadržaj” su u stvari nalepnice neonacista, a policija bi trebalo da ih privede, i u javnost izađe sa informacijama ko su oni i ko sve stoji iza njih.

Umesto toga, MUP je saopštio da su u Prajd info centru sami uklonili nalepnice i stikere koji su bili zalepljeni po izlogu, kao da to što su nalepljene nije ništa strašno.

Ostaje da se vidi da li će Zaštitnik građana uspeti da kroz svoju nadležnost natera policiju da uhapsi napadače na Prajd info centar s obzirom na to da je od Policijske uprave Beograda zatražio da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje o svim okolnostima navedenog slučaja, uključujući informaciju koje mere je policija preduzela kako bi se počinioci identifikovali i sankcionisali.

U prethodnih 14 napada, dakle svi su neprocesuirani, naravno da je bilo i lepljenja lika Ratka Mladića.

Goran Miletić iz Beograd Prajda smatra da je vrlo čudno da MUP umesto tužilaštva saopštava stav samog tužilaštva.

– Takođe, nejasno je zašto u saopštenju nema naznaka da je prema počiniocima ovog govora mržnje pokrenut makar prekršajni postupak. Time se potencijalnim novim počiniocima šalje poruka da su napadi na Prajd info centar dozvoljeni. U isto vreme, u sličnoj situaciji kada su aktiviskinje jajima gađale mural osuđenom ratnom zločincu, protiv njih je pokrenut prekršajni postpak – ukazuje Miletić za Danas.

Dodaje da na kraju svog saopštenja MUP daje nepotrebnu informaciju da su aktivisti sami skinuli nalepnice “što verovatno treba da uveri građane da napad nije ozbiljan”.

Jelena Jaćimović se pita da li bi Prajd info centar trebalo da shvati kao divnu stvar to što neko maskiran na njihov izlog lepi nalepnice neonacističke grupe i to baš kad je Mesec ponosa?

– Tako, nemuštim jezikom, izgleda svaki put svojim nereagovanjem policija i nadležne ustanove, kao kad te neko prebije ili ti preti, kažu “pa ajde šta kukaš”. Prajd info centar je na meti jako dugo, od svog otvaranja. To je prostor koji se uredno rentira, održava, u kome se odvijaju značajne aktivnosti i u kome se LGBTIQ+ osobe trebaju osećati bezbedno. Simbole mržnje i veličanja rata i ratnih zločinaca, niko od institucija ne uklanja – a kada su napadi snimljeni i kada se ne reaguje onda ispada da je odgovornost na LGBTIQ+ osobama što uopšte postoje – navodi Jaćimović.

Prema njenom mišljenju, manjine, marginalizovane grupe, žene i svi skrajnuti u strah od bivanja onog što jesu uvek čekaju reakciju dok je više ne budu čekali.

– Navikavamo se na pretnje, ugrožavanje sloboda, batine i smrt. Hvala državi i svoj njenoj i samo njenoj deci. Mi ostali ćemo dalje sami – poručuje Jaćimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari