Četvorica optuženih za lepljenje plakata sa likom Verana Matića u Vranju oslobođeni optužbi 1foto Vojkan Ristić

Nakon dvočasovnog nastavka glavnog pretresa u kome su svoje iskaze dali i policajci Saša Krstić i Aleksandar Tomić iz PU Vranje i javnog pregledanja snimaka sa sigurnosnih kamera na kojima su optuženi priznali da su oni ti koji lepe plakate, i završnih reči zamenice Opštinskog tužilaštva Ivane Jovčić i branioca optuženih advokata Milana Đorđevića, sutkinja Ankica Đorđević je nakon desetominutne pauze saopštila presudu.

 – U toku glavnog pretresa sud je utvrdio da su optuženi Ćemalj Rahimi, Iljazi Elvir, Behar Saliju i Zijadin Iljijazi lepili u Vranju, u noći 25. juna ove godine, plakate sa likom novinara Verana Matića. Oni to nisu osporili. Sam sadržaj plakata koji su oni lepili na nekoliko lokacija ne sadrži nijednu reč pretnje koja bi se odnosila na krivično delo ugrožavanja bezbednosti oštećenog Verana Matića, čime nisu počinili krivično delo iz člana 138 stav prvi u vezi sa stavom tri, pa im sud izriče oslobađajuću presudu – saopštila je sutkinja Đorđević, nakon čega su se u sudnici čuli aplauzi rodbine optuženih, koji su prisustvovali izricanju presude.
 
Zastupnica optužbe Irena Jovičić iz Osnovnog tužilaštva u Vranju u svojoj završnoj reči zatražila je da se na osnovu „utvrđenih dokaza tokom glavnog pretresa optuženima izrekne zatvorska kazna u trajanju od godine i dva meseca, te da sva četvorica budu zadržani u pritovoru do upućivanja na zatvorsku kaznu, te da im se na teret stave svi sudski troškovi“.
 
Advokat optuženih Milan Đorđević u svojoj završnoj reči naveo je da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog dela „ugrožavanja sigurnosti jer tokom postupka nije dokazano da je oštećenom Veranu Matiću upućena pretnja od strane optuženih koji njega ne poznaju, a ni on njih“.
 
– Tužilaštvo tokom postupka nije dokazalo da kod četvroice koji su lepeili plakate postoji umišljaj za izvršenje ovog krivičnog dela čime su u svom optužnom aktu nije odmaklo od početne kvalifikacije. Oni jesu lepili plakate, ali nisu izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret zbog čega tražim oslobađajuću presudu i ukidanje zatvroskog pritvora – rekao je Đorđević, prilažući sudu dokaze tekstove Verana Matića sa portala Javni servis.net u kome on navodi da je „svestan činjenice ko mu preti“, te da ga to „nije uplašilo i da će nastaviti da se bori“.
Advokat optuženih naveo je i podatke da je Matić bio u Vranju „bez obezbeđenja i policijske pratnje da je učestvovao na suđenju 16. avgusta protiv Dejana Nikolića Kantara, kao i da je nesmetano sedeo u jednom vranjskom restoranu i učestvovao na konferenciji za štampu i razgovoru sa novinarima u kafiću No coment, te da je sa lokacija u Vranju skidao plakate sa svojim likom i te fotografije postavljao na profil javni servis.net“.
 
Preko svog pravnog zastupnika, Veran Matić je podneo sudu podnesak u kome je na ime odštete od svakog od optuženih zatražio po 200.000 dinara, a saopštavajući usmeno presudu sutkinja Ankica Đorđević uputila Matića da u parničnom postupku zatraži nadoknadu štete.
Na ovu presudu po njenoj pravosnažnosti pravo žalbe ima Osnovno javno tužilaštvo u Vranju.
Do lepljenja plakata sa likom Verana Matića gde se on pominje kao „glavni građevinski inspektor koji ruši po Vranju i stavlja se u zaštitu nelegalnog objekta u vlasništvu ČIK Kumanova“ došlo je nakon pretnji koje je vlasnici OK radija uputio Dejan Nikolić Kantar, biznismen i višestruko osuđivano lice, nakon čega je usledila reakcija Stalne grupe za bezbednost novinara na čelu sa Matićem.
Tokom postupka optuženi su priznali lepljenje plakata za „iznos od 100 evra koje su dobili od nepoznate osobe misleći da je reč o koncertu, te da je lik na plakatu pevač“.
Ispred zgrade suda nije zabeleženo okupljanje građanja.
Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari