Četvrti protest u Novom Sadu u znak podrške Ani Mihaljici kojoj su oduzeta deca 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ispred zgrade suda u Novom Sadu počeo je protest podrške Ani Mihaljici, majci koja tvrdi da joj je Centar za socijalni rad bespravno oduzeo troje dece, uzrasta tri, šest i 10 godina. S druge strane, CZS i nadležni pokrajinski sekratarijat tvrde da je Centar postupao u skladu sa svojim nadležnostima i i najboljem interesu dece.

Ovo je već četvrti protest u Novom Sadu. Prethodnih nekoliko puta protestovali su ispred Centra za socijalni rad, a na poslednjem protestu bilo je i incidenata, kada je više desetina demonstranata sa ikonama, tamjanom ali i motikama probilo ogradu oko centra i došlo do zgrade koja je bila zaključana, gde su ostali nekoliko sati, prenosi N1.

Bilo je i nekoliko incidenata prilikom kojih su vređali novinare Kurira i Tanjuga, uz poruku da će novinari koji prenose laži videti svoje. Oni veruju da novinari koji izveštavaju o ovom slučaju rade u korist sistema, odnosno Centra za socijalni rad, zapravo ono u šta veruje većina učesnika i organizatora ovih protesta je da se deca u Srbiji oduzimaju roditeljima kako bi bili data na usvajanje, odnosno prodata u inostranstvo.

Ovoga puta protest je ispred zgrade Tužilaštva, zato što iz udruženja lekari i roditelji, jednog od udruženja koje organizuje ovaj protiest, tvrde da Tužilaštvo nije dostavilo nalog policiji da se deca vrate, iako je to trebalo da uradi po službenoj dužnosti, na osnovu pravosnažnog rešenja Suda koje glasi da CZSR nije imao pravo da oduzme decu i da treba da ih vrate majci.

Iz Centra za socijalni rad međutim tvrde da su postupali u skladu sa svojmim nadležnostima, da se deca već četiri meseca nalaze u sigurnoj kući, odnosno da idu u vrtić i u školu i da su bezbedna, a od majke očekuju da ispunjava roditeljske obaveze kako bi joj deca bila vraćena.

Četvrti protest u Novom Sadu u znak podrške Ani Mihaljici kojoj su oduzeta deca 2
Foto: 021.rs

Centar navodi da majka zapušta decu higijenski, zdravstveno, obrazovno, da nisu bila vakcinisana po obaveznom kalendaru vakcinacije, da majka nije postupala u skladu sa preporukama lekara i da ih je ostavljala bez roditeljskog nadzora, da su živela u nebezbednim i nehigijenskim uslovima. Deca su oduzeta nakon što je izbio požar u stanu oca majke Mihaljice, u kom su u tom trenutku boravila dva deteta, dok je majka sa starijim sinom bila van stana. Osim toga, Mihaljica je, tvrde u Centru, odbijala da sarađuje sa organom starateljstva, kako bi se stekli uslovi za povratak dece u biološku porodicu. Majka, kažu u CSR, nijedan od ovih uslova nije ispunila.

Oglasio se ovim povodom i nadležni pokrajinski sekretarijat, koji je saopštio da je Centar za socijalni rad postupao u skladu sa interesom dece Ane Mihaljice i da je preduzeo adekvatne mere zaštite iz svoje nadležnosti.

Međutim Zaštitnik građana Zoran Pašalić je posle nekoliko protesta koji su stigli do medija najavio da će po sopstvenoj incijativi, a na osnovu informacija iz medija, pokrenuti postupak kontrole rada centra u Novom Sadu,i u petak je zatražio od novosadskog Centra za socijalni rad da u roku od sedam dana dostavi tražene podatke o slučaju.

Svoj stav u vezi celog slučaja iznele su i Dveri, koje su podržale zahteve majke Ane Mihaljice, ali i jedna bivša narodna poslanica iz poslaničke grupe „Mi-glas iz naroda“ Jelena Pavlović. Podršku Ani Mihaljici pružilo je udruženje „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ koje se zalaže za upotrebu leka ivermektin – koji nije registrovan i koji se koristi u veterini, kao i Udruženje građana „NoVa“, koje je poznato po protivljenju obaveznoj vakcinaciji. U ovom konkretnom slučaju Ane Mihaljice, oni vide nameru sistema „da se deca otmu i daju u inostranstvo na usvajanje, odnosno prodaju“ putem sajtova za usvajanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari