U ponedeljak novi protest zbog oduzimanja dece u Novom Sadu 1Foto: 021.rs

Udruženje „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ najavilo je danas da će u ponedeljak od 11 sati ispred Tužilaštva u Novom Sadu organizovati protest zbog oduzimanja troje dece Ani Mihaljici, napominjući da se demonstranti neće skloniti dok nadležni decu ne vrate majci.

Iz tog udruženja podsećaju da Centar za socijalni rad u Novom Sadu (CZSR) i dalje odbija da vrati tri sina Ani Mihaljici.

Prema navodima, u petak su došli do saznanja da su sva deca iz Sigurne kuće na adresi pored CZSR, izmeštena na drugu adresu.

„Tužilaštvo nije dostavilo nalog policiji da se deca vrate, iako je to trebalo da uradi po službenoj dužnosti na osnovu pravosnažnog rešenja Suda koje glasi da CZSR nije imao pravo da oduzme decu i da treba da ih vrate majci“, tvrdi predsednica Udruženja Nada Gladović, dodajući da u toj pravnoj „zavrzlami“ i nefunkcionisanju ustanova učestvuje i pokrajinski sekretar, u čijoj je nadležnosti ceo slučaj.

Gladović napominje da će uskoro biti četiri meseca otkako deca od tri, šest i 10 godina nisu sa svojom majkom, a kako je naglasila, najstarijem Mihailu je bilo onemogućeno da ide u školu do kraja prvog polugodišta.

„Sve to ostavlja trajne posledice i na maloletnu decu i na njihovu majku“, napomenula je Gladović.

Ona se osvrnula na naslove povodom jučerašnjeg protesta istim povodom, rekavši da su mnogi mediji preneli „poluinformacije“ i dali „skandalozne“ naslove.

Prema njenim rečima, među njima prednjači Informer, koji je napisao: „Đilasovci brane majku monstruma“ i plasirao neistine, kao i lažnu fotografiju „navodnog“ stana Ane Mihaljice.

„Postoji odluka suda da se deca vrate majci, a CZSR govori da za njih ta odluka nije obavezujuća. Postavljamo pitanje da li to znači da i za ostale građane Srbije odluke suda nisu obavezujuće i da je Zakon primenljiv samo u slučaju običnih građana, za koje procene da nemaju ničiji zaštitu“, upitala je Gladović.

Ukazala je i da Udruženje poseduje informacije da su deca gladna i žedna, kao i da postoji mogućnost da su pod dejstvom sedativa.

Gladović je rekla da je Poverenik Zoran Pašalić u petak najavio da će u ponedeljak pokrenuti postupak kontrole rada Centra u Novom Sadu, ali da Udruženje neće prestati sa protestima dok decu ne vide uz svoju majku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari