Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova? 1Foto: Privatna arhiva

Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).

Ove službe, kao što je Javno komunalno preduzeće (JKP) „Standard“ iz Severne Mitrovice, su pod kontrolom Srpske liste, vodeće partije Srba na Kosovu koja je bliska Srpskoj naprednoj stranci (SNS) predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kamere RSE su na barikadama 31. jula i 1. avgusta zabeležile i prisustvo radnika preduzeća „Standard“, koji su bili u uniformama.

Direktor ovog preduzeća je Goran Rakić, predsednik Srpske liste, koji je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, premijera Aljbina (Albin) Kurtija.

RSE je pokušao da stupi u kontakt sa Rakićem ali bezuspešno. Potom smo se obratili Aleksandru Trajkoviću, kog lokalni mediji predstavljaju kao „rukovodioca“ JKP „Standard”, a koji je nakon pitanja RSE šta su radnici i kamioni tog preduzeća radili na barikadama odgovorio:

„To pitanje morate da postavite direktoru firme, ja stvarno ne mogu da vam odgovorim na to pitanje.“

Rekao je da je on „samo rukovodilac ekonomskog sektora“.

Na zvaničnom sajtu JKP „Standard“ se navodi da je to preduzeće zaduženo „za obavljanje komunalnih delatnosti na teritoriji opštine Kosovska Mitrovica“.

RSE je oko učešća kamiona srpskih komunalnih službi na barikadama pokušao da dobije izjavu Aleksandra Spirića, predsednika Privremenog organa u Severnoj Mitrovici, ali pošto se nije javljao na telefon upit mu je poslat i putem poruke na Viberu. Odgovor nije stigao.

Osim Privremenog opštinskog organa, koji su za kosovske vlasti nelegalne paralelne institucije, funkcionišu i opštine sa srpskom većinom koje rade po kosovskim zakonima, ali su i u njima funkcioneri Srpske liste na vodećim pozicijama.

Primera radi, Zoran Todić je načelnik Opštine Leposavić po kosovskom sistemu ali vodi i Privremeni opštinski organ u srpskom sistemu.

Na barikadama maskirani vozači i kamioni bez tablica

Mnogi kamioni na barikadama bili su neobeleženi, neki čak i bez registarskih tablica.

Međutim, na snimcima koje ima RSE može se videti i jedan kamion-cisterna. Snimak je napravljen sa zadnje leve stane vozila, na kojem se jasno vidi registarska tablica sa oznakom Beograda.

Identičnu cisternu je JKP „Gradska čistoća“ iz Beograda 16. maja 2019. godine donirala predstavnicima Opštine Zubin Potok.

O tom događaju je na sajtu „Gradske čistoće“ objavljen izveštaj i fotogalerija.

Takođe, na jednoj fotografiji se vidi cisterna slična onoj koja je bila na barikadama ali registarski broj tablice nije moguće videti, pošto je fotografija snimljena sa bočne strane.

RSE se obratio Carini Kosova uz zahtev da dobije broj registarske tablice cisterne koja je iz Beograda kao donacija 16. maja 2019. uvezena Kosovo, za potrebe Privremenog opštinskog organa Zubin Potok. Odgovor nije stigao.

Na barikadama je ekipa RSE snimila i jedan beli kamion za odnošenje smeća, na kojem je istaknut logo Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća“ iz Beograda. Fotografija je snimila desnu stranu kamiona i ne vide se registarske tablice ali se vidi logotip „Gradske čistoće“.

Jedan takav kamion je ovo preduzeće doniralo preduzeću „Standard“ u Severnoj Mitrovici 18. juna 2020. godine. Uprava Grada Beograda je to objavila na zvaničnom sajtu, uz fotografije sa svečane ceremonije u Severnoj Mitrovici.

Ceremoniji je, kako se vidi, prisustvovao i tadašnji zamenik gradonačelnika glavnog grada Goran Vesić koji se fotografisao ispred poklonjenog kamiona.

RSE je Gorana Vesića kontaktirao posredstvom Vibera. U poruci su mu dostavljene fotografije kamiona sa barikada i onog koji je doniran Severnoj Mitrovici. Od bivšeg zamenika gradonačelnika nije stigao odgovor.

RSE je i JKP „Gradskoj čistoći“ uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa brojevima registarskih tablica vozila koja su donirana opštinama na severu Kosova.

Međutim, te informacije nam nisu dostavljene.

Osim vozila koja se dovode u vezu sa lokalnim komunalnim službama, saobraćajnice na severu Kosova blokirali su i kamioni pojedinih privatnih kompanija iz Srbije. Jedan šleper crvene boje jasno je obeležen oznakom preduzeća „Srbijaautoput“.

Reč je o privatnoj firmi sa sedištem u Beogradu koja se bavi izgradnjom puteva i autoputeva.

Kao direktor i apsolutni vlasnik firme vodi se Željko Janković. Ovo preduzeće je u poslednje dve godine dobilo dvadesetak tendera za radove na izgradnji, rekonstrukciji i održavanju lokalnih saobraćajnica po Srbiji.

RSE je poslao upit firmi „Srbijaautoput“ sa molbom da pruže više detalja o učešću kamiona sa oznakama te firme na barikadama, ali do zaključenja teksta odgovor nije stigao. Na službeni telefon se takođe niko nije javio.

Inače, vozači kamiona kojima su blokirani putevi na severu 31. jula i 1. avgusta, uglavnom su nosili maske preko lica.

Takođe, RSE je u mestu Donje Jarinje dokumentovao kako dva muškarca, sa maskama preko lica i u panciru, stoje pored barikada naoružani.

RSE je u vezi sa korišćenjem vozila komunalnih preduzeća kontaktirao i Kancelariju za Kosovo u Vladi Srbije ali odgovor nije stigao.

Ceo tekst pročitajte na RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari