Ciklon Fobos stigao na Balkan: U Crnoj Gori čupao bandere i stabla, u Hrvatskoj napadalo 30 santimetara snega, a uskoro u Srbiju donosi vetar orkanske jačine 1Foto. N1/Lidija Ptičar

Najavljeni ciklon Fobos stigao je na Balkan. Obilne padavine tokom noći izazvale su brojne probleme na ulicima širom Crne Gore, a jaka kiša i potopljene ulice nisu zaobišle ni Podgoricu, preneo je portal RTCG.

Na društvenim mrežama objavljene su fotografije i video snimci gradova na jugu i severu zemlje, gde pada obilna kiša, a saobraćaj se odvija otežano.

Ciklon Fobos u subotu uveče zahvatio je Herceg Novi, a olujni vetar, obilne padavine i grmljavina uzrokovali su poplave, obaranje stabala i nestanke električne energije.

Kako prenosi RTHN, u toku noći pala su 124 litra kiše po kvadratnom metru, a olujni vetar je dostizao brzinu do 90 kilometara na sat.

Tokom noći i jutra sneg je padao i još pada u Gorskom kotaru i Lici, a zabelio se i Platak, kao i najviši vrhovi Učke i Ćićarije, saznaje se u nedelju iz Područne meteorološke službe Rijeka, a prenosi N1.

Po rečima meteorologa Igora Horvata, na Zavižanu je jutros u sedam sati izmereno 40 centimetara snega, u Begovom Razdolju 33 centimetra, u Delnicama 27, u Pargu 21 centimetar.

U Crnom Lugu je do sedam sati izmereno 13 centimetara snega, a u Ogulinu i Gospiću četiri centimetara. Sneg će u Gorskom kotaru padati i danas, a novi sneg na tom području očekuje se u noći s utorka na sredu.

Padavine će danas tokom dana postupno stati, a na Kvarneru se do kraja dana očekuje promenjivo vreme s manjom kišom. Duvaće bura, umerena do jaka.

U Vinodolskom i Velebitskom kanalu ima olujnih udara bure, koji će slabiti do kraja dana.

U ponedeljak se na Kvarneru i u Gorskom kotaru očekuje delimično sunčano uz umereno naoblačenje a bura će oslabiti.

I u Srbiji osetno zahlađenje. Republički hidrometeoprološki zavod najavio je danas da će se, kao i prethodnih dana, trend lošeg vremena nastaviti do srede.

Prema zvaničnom sajtu RHMZ, više padavina očekuje se u centralnim, južnim i istočnim krajevima naše zemlje, gde se lokalno očekuje i više od 30 mm za 12 časova.

U noći između nedelje i ponedeljka kiša će preći u sneg u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije uz lokalno stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 do 10 cm na većim visinama.

Maksimalne temperature u većini mesta kretaće se između šest i 11 stepeni Celzijusa, a na jugu i istoku Srbije i do 17.

Prema najavama meteorologa, u utorak i sredu u srbiji duvaće jaka i olujna košava, na jugu Banata i sa udarima orkanske jačine, a u oblasti Dinarskih planina jak jugozapadni vetar uz kratkotrajnu kišu. Od četvrtka promenljivo oblačno sa više sunčanih intervala i suvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari