Ciljaju ministra Kneževića 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

U Zrenjaninu su tokom jučerašnjeg dana počela hapšenja zbog fabrike vode.

Kako je naveo MUP Srbije, pripadnici ove službe, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su tri osobe u Zrenjaninu koje se terete za krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, u vezi sa poslovima vezanim za izgradnju fabrike vode u Zrenjanin.

Uhapšeni su I. D. (1953), bivši pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zadužen za investicije i bivše odgovorno lice JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, i G. T. (1972), zamenik odgovornog lica i bivše odgovorno lice u zrenjaninskom JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Takođe, uhapšen je N. O. (1951), odgovorno lice beogradskog preduzeća „Synertech“ i bivše odgovorno lice novosadske firme „Gruppo Zilio“ i njenog beogradskog ogranka „Gruppo Zilio SPA“.

Veče uoči hapšenja Kablovska televizija iz Zrenjanina emitovala je dužu reportažu pod nazivom „Da li iza fabrike vode stoji kriminal kao zaštitni znak?“ u kojoj se spominje ministar privrede Goran Knežević.

Sagovornici, direktor Vodovoda Predrag Bodiroga i nekadašnji saradnik Kneževića David Dimkić, optužuju političare SNS-a za malverzacije oko gradnje ovog postrojenja.

– Da ti ne spominjem njegovo ime, mi smo po njegovim instrukcijama radili, šta misliš da smo mi samoinicijativno, pa pojeo bi nas mrak – izjavio je David Dimkić.

On je naveo da je investitor Nenad Obradović ušao u posao sa jednim dolarom, odnosno bez dinara i da je ceo posao finansiran iz kredita, da konzorcijum firmi koji je potpisao ugovor nema iskustva u prečišćavanju vode potvrdio je u prilogu i generalni direktor javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Predrag Bodiroga.

– Oni nemaju ni jedan jedini posao koji su radili. Ta firma, taj konzorcijum, nije uradio nikada ni jedan posao, nisu ništa uradili. To su da ti kažem ljudi koje je ovaj problem prevazišao. Znači oni nisu dorasli problemu. Prvo ovaj moj šef Čeda Janjić, pa nadalje. Znači, jednostavno nije dorastao problemu, nije dorastao – izjavio je Bodiroga.

– Mnogi su burno reagovali na ovu vest. Zrenjaninski socijalisti forum smatra da je posao od početka bio notorno nezakonit.

– Nije se radilo o samoinicijativi male grupe ljudi, nego o projektu iza koga je stajala cela gradska vlast u kojoj dominira SNS. Odgovornost za bruku pada i na republičke organe koji su izdavali dozvole za nezakonite poslove i koji su godinama tolerisali kršenje zakona. Zbog toga odgovornost mora biti i politička – naveo je ZSF.

Povodom ovog slučaja, Demokratska stranka saopštila je da je fabrika vode velika prevara građana Zrenjanina, da je neko na ovom poslu ozbiljno zaradio i da državni organi treba da urade svoj posao.

Liberalno demokratska partija Zrenjanin navela je da hapšenja u Zrenjaninu nisu dovoljna, da građanima treba pijaća vod. Hapšenje je pozdravio i Bojan Kostreš, predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin. On je pozvao lokalnu vlast da kolektivno podnese ostavku.

Za šta se terete privedeni

Sumnja se da su se N. O., kao odgovorno lice preduzeća „Synertech“, i I. D., u svojstvu pomoćnika gradonačelnika, početkom 2014. godine, pre raspisivanja javne nabavke dogovorili sa predstavnicima privrednog društva „Gruppo Zilio SPA“ iz Italije o elementima konkursa javne nabavke za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin, čime su izvršili krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom. Kako se sumnja, nakon konkursa, G. T. je u svojstvu odgovornog lica zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacija“, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju čine privredna društva „Gruppo Zilio SPA“ ogranak u Beogradu, „Gruppo Zilio“ iz Novog Sada i „Synertech“ iz Beograda. Ovaj ugovor je u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima, koji propisuje da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je na ovaj način G. T. izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Prekid

Budući da je firma „Gruppo Zilio SPA“ izašla iz posla i prepustila ga firmi „Synertech“ nije imala pravo da povuče bankarske garancije, međutim I. D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je izvršio povrat bankarske garancije za dobro izvršenje posla izvršiocu „Gruppo Zilio“ izdatu na iznos od 546.336 evra, iako su uslovi za realizaciju bankarske garancije bili ispunjeni, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja. N. O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio iznos od 67.500.000 dinara na račun njegovog privrednog društva iz budžeta Republike Srbije, na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu, kao i radi puštanja istog u rad, od kojih je nakon toga deo u iznosu od 21.341.649,50 dinara utrošio za tekuće poslovanje privrednog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari