Čime se bavi Andrej Vučić 1Foto: Starsport

Nakon pronalaska hrpe oružja najpre u Jajincima, u blizini porodične kuće premijera Srbije, a potom i u jednom od novobeogradskih blokova, mestu u čijoj blizini se nalazi stan rođenog brata premijera, prema tvrdnjama državnih funkcionera, kao meta za sada nepoznatih atentatora ispostavio se – Andrej Vučić.

Prema tvrdnjama Danasovih izvora iz krugova bliskih vlasti, kao i prema pisanju listova Novosti i Blic, pronađeno oružje nije u direktnoj vezi sa događajima u Crnoj Gori, špijunskim aferama sa „istoka i zapada“ i sa tim u vezi pronalaženjem učesnika u pokušaju izazivanja državnog udara u toj državi, već je pronađeno oružje nastavak događaja koji su počeli pre izbora u Crnoj Gori, a reč je o ubistvu vođe navijača Partizana Aleksandra Stankovića u Beogradu.

Pozivajući se na izvore u vrhu vlasti, mediji su objavili da je za pronađeno oružje odgovorna crnogorska mafija. Ako se ova informacija o crnogorskoj mafiji, koja navodno skuplja teško naoružanje na lokacijama u blizini mesta stanovanja porodice Aleksandra Vučića, dovede u vezu sa tvrdnjama zvaničnika da je meta napada zapravo rođeni brat premijera Srbije, Andrej Vučić, postavlja se pitanje da li je premijerov brat meta samo zbog te činjenice o srodstvu sa predsednikom Vlade Srbije, i, kako su u javnosti ocenili premijerovi ministri, zbog toga što su njih dvojica jedan drugom slaba tačka, odnosno kakvu ulogu u javnom i političkom životu igra Andrej Vučić i koliko je lično uključen u ono što radi i zastupa Aleksandar Vučić.

Trebalo bi napomenuti da je nakon ubistva vođe Partizanovih navijača u Beogradu, Aleksandar Vučić najavio rat mafiji, aludirajući na mafiju koja deluje iz inostranstva. Ubrzo je javnost saznala da je Vučić mislio na Crnu Goru.

Veze premijera i njegovog brata sa navijačama postoje unazad duže od dvadeset godina. Prema onome što je premijer pričao, u prošlosti se često nalazio na tribinama kao vatreni navijač Crvene zvezde. Prisećao se javno i učešća u tučama.

Prvo Zvezda, potom Vlada

Vučićev brat, Andrej ušao je formalno u Košarkaški klub Crvena Zvezda uoči formiranja prve vlade, nakon pada Demokratske stranke sa vlasti, u kojoj je Aleksandar Vučić preuzeo funkciju potpredsednika vlade i ministra odbrane.

Krajem jula meseca 2012. godine, predsednik Crvene zvezde Beograd Nebojša Čović rekao je da su novi članovi Predsedništva tog košarkaškog kluba postali Andrej Vučić – brat političara Aleksandra Vučića, i diplomirani ekonomista Goran Veselinović, koga je predsednik crveno-belih predstavio kao stručnjaka za marketing. Mediji su tada objavili i da Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke i kandidat za potpredsednika Vlade Srbije i ministra odbrane, inače osvedočeni pristalica crveno-belih, nije preuzeo nijednu zvaničnu funkciju na Malom Kalemegdanu.

– Jedino što mogu da kažem je da lično pružam punu podršku gospodinu Nebojši Čoviću za ovo što čini i bori se za povratak Crvene zvezde na vrh srpske košarke. Zvezda nikada ne sme da se zadovoljava da bude druga. Ako budem u situaciji da na bilo koji način pomognem gospodinu Čoviću, ja ću to i učiniti – rekao je tada Aleksandar Vučić.

Deo javnosti se tada pitao kakve veze ima Andrej Vučić sa košarkom, odnosno šta je razlog njegovog imenovanja. Istovremeno, Andrej Vučić neretko je bio na udaru kritike trenera Partizana Duška Vujoševića, koji ga je optuživao da je, koristeći uticaj svog brata, obezbeđivao novac za klub od sponzora i privatnih firmi.

– Andrej Vučić je zvezdaš i bivši košarkaš. Igrao je u raznim klubovima kod nas i u inostranstvu. Došao je da pomogne, s čistim namerama, a dobija samo da svako može da ga provlači kroz usta, da mu se smeje – ovako je Nebojša Čović odgovorio na pitanje Vujoševića o prisustvu Andreja Vučića u Zvezdi, u emisiji Utisak nedelje, 6. aprila 2014.

Dve godine kasnije, preciznije 27. juna 2014. Andrej Vučić je podneo ostavku na funkciju u tom klubu. „On mnogo voli Crvenu zvezdu, borio se za nju na najčasniji mogući način i tako će da je i napusti, jer je očigledno da ne sme da bude nigde, jer je moj brat“, izjavio je Vučić tada za Alo.

List Politika objavila je tekst novinara Aleksandra Apostolovskog, 14. oktobra 2014. godine, u rubrici Portret bez rama – Andrej Vučić nekoliko dana nakon što su pripadnici Žandarmerije pretukli brata premijera, tokom Parade ponosa. Apostolovski u tom tekstu otkriva detalje o ličnom odnosu dva brata, koji opisuje kao nerazdvojni. „Aca je dve godine stariji od Andreja, što znači da su rasli ne razdvajajući se, u istoj ekipi blokovskih klinaca, kaleći se na basketaškim terenima gde se košarka igra kao u crnačkim getima. Kao naredna faza odrastanja, usledio je odlazak na Marakanu. Andrej je igrao bolje basket od brata, dok se Aca više isticao na tribinama, što navijanjem, što „druženjem“ s protivničkim navijačkim grupama“.

Posle Zvezde, čista politika

Te 2014. godine, mediji počinju da pišu o političkom angažmanu Andreja Vučića, uoči lokalnih izbora. Ne uzimajući u obzir pisanje opskurnih sajtova o tome da Andrej Vučić kadrira nasiljem i batinama po Srbiji, mediji su učestalo počeli da izveštavaju o aktivnom učešću brata premijera u predizbornoj kampanji te godine. Blic je 8. decembra 2014. objavio saznanja da je Andrej Vučić posetio lokalne odbore naprednjaka u Mionici i Lučanima kako bi se upoznao sa situacijom i novim članovima stranke. Dvadesetak dana kasnije, nakon okončanja izbora, tadašnji kandidat DS za predsednika opštine Mionica Milan Gavrilović optužio je za incidente tokom lokalnih izbora brata premijera Aleksandra Vučića, Andreja. Gavrilović, koji je tada fizički napadnut, kazao je medijima da su pritisci na članove i aktiviste DS trajali ceo izborni dan, praktično do završetka brojanja glasova na lokalnim izborima, gde je ubedljivo pobedila SNS. Lokalni funkcioner DS je istakao da je Andreja Vučića u Mionici video u danu izbora ujutro, i naglasio da su ga tukli ljudi koji nisu iz tog mesta, a da policija nije adekvatno reagovala tokom incidenata.

Predsednik čajetinske opštine protiv koga je Ministarstvo građevinarstva podnelo krivičnu prijavu u novembru 2015. godine tvrdio je da je reč o osveti zvaničnika SNS. Milan Stamatović je tada izjavio da su deo te osvete i aktuelne smene direktora javnih preduzeća i republičkih institucija u Čajetini, obavljene po nalogu Andreja Vučića, koji, kako je rekao, „kadruje i naređuje ko će biti smenjen u Srbiji“. Na pitanje kako je moguće da premijerov brat smeni navedene direktore, jer nema takva ovlašćenja, Stamatović je uzvratio da „Andrej Vučić obavlja najuticajniju funkciju trenutno u Srbiji, a to je funkcija premijerovog brata“, i da „uticajima sa te pozicije kadruje po celoj Srbiji“.

U avgustu, 2015. godine, DS je izdala saopštenje u kojem je tvrdila da je SNS u Novom Sadu formirala je svoj izborni štab za pokrajinske i lokalne izbore, kao i mini štabove za svaki deo grada, ističući da izborni štab za pokrajnske izbore „vodi lično Andrej Vučić, brat predsednika Vlade Srbije, koji je, prema informacijama dobijenim iz lokalnog SNS, za sebe i svoje ljude obezbedio radni i životni prostor u Novom Sadu“.

U isto vreme, naprednjaci su preko medija pozivali Andreja da se aktivno uključi u politiku i pomogne stranci. Tako je Igor Mirović, aktuelni premijer Vojvodine u izjavi za Danas, u martu 2015. godine, rekao: „Pozivam Andreja Vučića da se na aktivniji i formalniji način uključi u rad stranke, s obzirom na njegove kompetencije. Andrej Vučić je završio Ekonomski fakultet i mogao bi puno da doprinese, i zato ga pozivam da se aktivnije uključi. On već učestvuje u stranačkom životu tako što veoma retko u pojedine opštinske odbore dođe u smislu gosta kao člana stranke. To radi na jedan krajnje primeren način, bez stranačke funkcije. NJegovu ulogu naduvavaju“.

Osim DS, još jedna opoziciona struja optuživala je Andreja Vučića za nelegitimnu političku borbu. Reč je o Saši Raduloviću, koji je u martu ove godine, za Radio slobodna Evropa, rekao da Vučićev brat kupuje glasove.

„Brat premijera Andrej Vučić, kada ulazi, recimo, u selo Kljajićevo kod Sombora, ide akcija podele paketa, ne bi li dobili glasove na izborima. To je videla naša lokalna ekipa, koja je takođe učestvovala na tim izborima u Kljajićevu. To znaju svi iz tog sela, samo policije ni za leka…“, tvrdio je Radulović.

O tome kakva je politička ideologija Andreja Vučića, javnost je izvestio već pomenuti Aleksandar Apostolovski u tekstu o liku i delu brata premijera. „Postoji fama u beogradskoj čaršiji o Andrejevoj velikoj moći, ali čak ni Vučićevi neprijatelji ne mogu da se sete gde je to i kako mlađi brat ispoljava…“, piše Apostolovski, karakterišući Andreja Vučića kao rusofila. „Žandarmi (koji su tukli brata premijera na Paradi ponosa) tada nikako nisu mogli da znaju još nešto – da je ispod dukserice Andrej nosio majicu s velikim natpisom ‘Rusija'“, završava tekst ovaj novinar Politike.

Aleksandar, Andrej, Asomakum

Verovatno prvi put da je u javnom prostoru spomenut Andrej Vučić, doduše ne imenom i prezimenom, dogodio se 2008. godine, neposredno pošto je Tomislav Nikolić napustio Srpsku radikalnu i osnovao Srpsku naprednu stranku. To je učinio upravo Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanja novinara.

– Od čega ću sada živeti? Ja imam svoju profesiju, ali možda ću se baviti nekim poslovima poput berzanskih ili ću pomagati bratu u vođenju firme. Uglavom, ne brinite za moju egzistenciju – rekao je Vučić 2008. godine.

Na koju firmu je tada mislio, ostalo je nepoznato, pošto je prema podacima Agencije za privredne registre Andrej Vučić, ili neko sa ličnom kartom Andreja Vučića, tek 2010. godine osnovao zloglasnu firmu Asomacum.

Falsifikovana lična karta

Ime ovog preduzeća se u medijima pojavilo krajem juna 2011. godine kada je Viša poreska inspektorka Poreske uprave S. J. uhapšena zbog sumnje da je u dogovoru sa nekoliko „fantomskih“ preduzeća oštetila budžet za oko 30 miliona dinara. Ipak priča nije dospela na naslovne strane do 2014. godine kada je predsednik Nove stranke Zoran Živković javno rekao da iza jedne od „fantomskih firmi za pranje novca“, Asomacum stoji premijerov brat, Andrej Vučić. On je tvrdio da je ta firma u blokadi zbog 22 miliona duga i da je to omogućila uhapšena inspektorka Poreske uprave.
Aleksandar Vučić tada je javno ponudio ostavku ukoliko se Živkovićeve tvrdnje pokažu kao tačne, zatraživši, u slučaju obrnutog ishoda, isto to od njega. Zaplet u ovoj priči usledio je nakon što je tadašnji zamenik direktora Poreske uprave izjavio da je premijerov brat žrtva prevare i da je firma Asomacum osnovana njegovom falsifikovanom ličnom kartom. U jeku afere, Andrej Vučić je podneo tužbu Privrednom sudu u Beogradu zahtevajući da se proglasi ništavom odluka o osnivanju firma Asomacum. Tužba u kojoj se tvrdi da je firma osnovana falsifikatom lične karte upućena je četiri godine nakon njenog osnivanja.

Suđenje je počelo 2. marta 2015. godine. Nedelju dana kasnije ministar policije saziva vanrednu konferenciju za medije na kojoj saopštava da je uhapšeno 16 lica koja se sumnjiče da su krađom identiteta osnovali sedam preduzeća, između ostalih i Asomacum. Pet meseci od prvog ročišta, Andrej Vučić je podneo zahtev za izuzećem sudije Mirjane Jovanović tvrdeći da svojim postupcima odugovlači postupak i da nije nepristrasna. Predsednik Privrednog suda po hitnom postupku uvažava njegov zahtev i to na način koji je privukao pažnju Saveta za borbu protiv korupcije. Naime, Savet je u svom izveštaju o stanju u pravosuđu našao da je promena sudije izvršenja na nezakonit način pošto Zakon o parničnom postupku ne dopušta izuzeće sudije zbog odugovlačenja postupka. Iako je suđenje, zbog promene sudije krenulo ispočetka, novom sudiji Draganu Dragoviću je bilo potrebno svega jedno ročište da ga privede kraju. Privredni sud je usvojio tužbu Andreja Vučića, a ta odluka je početkom ove godine postala pravosnažna. Slučaj Asomacum se trenutno nalazi pred Ustavnim sudom Srbije.

Ponovo lična karta

Dok se trudio da dokaže da je firma osnovana falsifikovanom ličnom kartom, Andrej Vučić se našao u centru još jedne afere u kojoj je ulogu imala ista ta lična karta. Naime, tokom Parade ponosa 2014. godine dok je Beograd bio isprekidan brojnim policijskim kordonima, Andrej Vučić i Predrag Mali, njegov školski drug i brat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, su pokušali da probiju kordon policije u centru grada. Sa njima su bila i dva pripadnika Vojne policije. Ono što je nesporno je da je između te grupe i članova niškog odreda Žandarmerije došlo do fizičkog sukoba u kojem su premijerov i gradonačelnikov brat, zajedno sa vojnim policajcima, izvukli deblji kraj. Sve ostalo je predmet sudskog spora koji se protiv osam pripadnika Žandarmerije vodi pred Višim sudom u Beogradu. Vučić i Mali tvrde da su ih policajci fizički napali iako su se oni povinovali svim njihovim instrukcijama. Žandarmi su, iznoseći odbranu pred sudom, tvrdili da je grupa ljudi odbila da se legitimiše i da je nasilnim putem pokušala da probiju kordon.

(Ne)zvanična biografija

Prema podacima do kojih su došli novinari istraživačke mreže KRIK, Andrej Vučić zaposlen je u Narodnoj banci Srbije. Međutim, podaci o njegovim primanjima ostali su nepoznati, pošto je ova institucija odbila da dostavi te podatke. Kako su dodali iz Narodne banke, Andrej Vučić kod njih radi poslednjih osamnaest godina, a smatrali su da je bitno da naglase da je on završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Na zvaničnom sajtu Udruženja osiguravača Srbije Andrej Vučić je imenovan kao član Nadzornog odbora ove institucije.

U već spomenutom tekstu KRIK-a stoji da je Andrej Vučić vlasnik četvorosobnog stana od 108 metara kvadratnih. Stan se nalazi na Novom Beogradu i prema tržišnoj ceni vredi oko 191.000 evra.
Izuzev ovih proverenih podataka, u javnosti cirkuliše i čitav niz spekulacija i glasina o poslovnim poduhvatima brata Aleksandra Vučića. Ove teze uglavnom plasiraju opskurni mediji čije je pisanje u više navrata demantovao premijer Vučić. Glasnije od ostalih, mogle su da se čuju i pročitaju glasine da je Andrej Vučić vlasnik firme za distribuciju elektronske opreme Win Win i poznatog beogradskog restorana Franš. Na više konferencija za štampu premijer je demantovao te „čaršijske priče“ o Franšu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari