Čime se bavi udruženje uhapšenog biznismena Vojkana Krstića, koje se nalazi blizu Vučićeve vikendice (VIDEO) 1Foto: Screenshot/YouTube Visegrad 365

Spasilački centar Srbije, čiji je načelnik Vojkan Krstić, prema navodima više medija jutros uhapšen, za razliku od sličnih parapolicijskih organizacija nije uživao simpatije provladinih medija.

Tako se ovaj centar, osnovan 2018. godine, našao na udaru Srpskog telegrafa zbog toga što se nalazi u neposrednoj blizini vikendice predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jajincima.

O samom centru se ne zna mnogo. Prema navodima iz Agencije za privredne registre u pitanju je nevladino, nestranačko udruženje amatera i profesionalaca. Fokus udruženja je, kako se navodi u statutu, organizovanje kursova, obuka i školovanja za obuku iz oblasti prve pomoći, spašavanja u vertikalnim sredinama i spašavanje iz ruševina. Pored toga, centar se prema zvaničnim podacima bavi preventivom, zaštitom i spašavanjem ljudskih života i materijalnih dobara u vanrednim situacijama, prirodnim katastrofama i tehničko tenološkim incidentima, procenom rizika i upravljanjem rizikom u vanrednim situacijama.

I iako mediji Krstića oslovljavaju kao načelnik Spasilačkog centra Srbije, kao pravni zastupnik udruženja navodi se Vukadin Bojović, direktor firme DMA gradnja sa Voždovca. Danas je stupio u kontakt sa Bojovićem, ali on nije želeo da komentariše.

Jedine informacije o centru mogu se videti na promotivnom snimku, dostupnom na Jutjubu. Tu se vide pripadnici centra u maskirnim uniformama koje vizuelno neodoljivo podsećaju na uniforme pripadnika Žandarmerije. Na snimcima se često pojavljuje i sam Krstić, kako deli zaduženja pripadnicima udurženja, kako učestvuje sa njima u akcijama spasavanja ili kako razgovara sa sveštenim licima.

https://www.youtube.com/watch?v=zTR2GtrPFks

Prema navodima Tanjuga, on je uhapšen zbog mahinacija sa fiktivno fakturisanim ugovorima o otpadu, a na štetu tri beogradske opštine od oko 10 miliona dinara.

Krstić i još šest osoba, među kojima su i opštinski funkcioneri, uhapšeni su u akciji pripadnika MUP-a kojom je koordinisalo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Obavljeni su pretresi na više lokacija u Beogradu kao i u Jajincima, gde se nalazi objekat Spasilačkog centra Srbije.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kom roku će biti privedeni na saslušanje u tužilaštvo.

U Višem javnom tužilaštvu je rečeno Danasu da se Krstić sumnjiči da je tokom 2019. godine i 2021 godine na osnovu zaključenih ugovora o pružanju usluga sa opštinama Čukarica, Vračar i Zvezdara sačinjavao račune u ime i za račun ovog privrednog drutšva sa netačnim – uvećanim vrednostima izvršenih usluga koje je dostavljao na naplatu i koji su naplaćeni na teret budžeta navedenih opština.

Uhapšeni Vojkan Krstić, vlasnik firme „Elita gradnja“ i načelnik Spasilačkog centra Srbije u oktobru 2021. godine na svoj Instagram profil postavio je snimak na kome se vidi da se nalazi u društvu Srđana Đokovića, oca našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari