CINS: Bez dozvole Er Pinka za let u Moskvu 1Ilustracija Foto: Pixabay/3dman_eu

Avion Er Pinka nije imao dozvolu za let 24. marta kojim je, kako se navodi, doneo pomoć iz Moskve, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

Doček leta iz Moskve nije jedini put da se Željko Mitrović, suvlasnik Er Pinka i vlasnik televizije Pink, pohvalio doprinosom svoje flote u borbi protiv korone, ali, kako saznaje CINS za ovaj let aviokompanija nije imala dozvolu.

Prema evidenciji koju je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavilo CINS, od ukupno 57 letova odobrenih od 19. do 31. marta, Er Pink je dobio odobrenje za pet.

Vlada Srbije je prethodno Uredbom ovlastila to ministarstvo da odlučuje koji su letovi mogući dok traje vanredno stanje. Tako je Er Pink mogao da leti do Minska 26. marta, Frankfurta 30. marta, Ljubljane 31. marta, a za Moskvu su letovi odobreni dva puta, ali tek 29, odnosno 30. marta, nekoliko dana pošto je o tome izveštavano.

Svi letovi ove kompanije označeni su kao avio-taxi, pa je Er Pink kao vanredni javni avio-prevoz imao odobrenje da preveze putnike i robu, a Ministarstvo je pojasnilo da je svrha četiri od pet odobrenih letova bila prevoz putnika.

Er Pink je tako sa dva aviona iz Moskve dovezao 14 radnika koji su prethodno u Moskvu došli iz Mjanmara preko Dohe.

Letom za Frankfurt tri nemačka državljanina vraćena su u svoju zemlju, dok je na letu za Minsk bila jedna osoba, a u povratku je avion bio prazan i nije bilo zahteva za prevoz robe, pojasnili su iz Ministarstva. Na letu za Ljubljanu nije bilo putnika, već je prevezena medicinska oprema.

Željko Mitrović nije odgovorio na pitanja CINS o nedozvoljenom letu Er Pinka, kao ni na pitanja u vezi sa odobrenim letovima, a iz ove kompanije su, uprkos obećanju, prestali da se javljaju.

Kroz 57 odobrenih letova u martu se, između ostalog, prevozila roba, pošta, zatim letovi u humanitarne svrhe, hitan medicinski prevoz, sletanje u slučaju nužde, traganje i spasavanje, sve ono što je dozvoljeno uprkos zabrani komercijalnih putničkih letova.

Radi prevoza putnika organizovano je 36 letova, uključujući i letove Er Srbije, navodi CINS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari