CINS: Supruga Zvonka Veselinovića ušla u posao sa Nikolom Petrovićem 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ljiljana Božović, supruga Zvonka Veselinovića, otkupila je udeo firme od Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i tako ušla u posao sa solarnom energijom, otkriva CINS.

Inženjerska firma Storenergy iz Kragujevca osnovana je pre šest godina i bavi se razvojem tehnologija u vezi sa solarnom energijom. Firma je nekoliko puta promenila vlasništvo, poslednji put u julu ove godine, kada je Nikola Petrović prodao 25 odsto udela u vlasništvo ove firme supruzi Zvonka Veselinovića, Ljiljani Božović. Prema ugovoru o prenosu vlasništva Božović ima šest meseci da plati 12 miliona dinara.

Petrović i Ljiljana Božović sada imaju isti udeo vlasništva, dok su suvlasnici firme Marko Vuksanović i britanski državljanin Amarjit Singh Riyait takođe sa po 25 odsto.

Prema finansijskim izveštajima, Storenergy je prošlu godinu završila sa gubitkom od oko 30 miliona dinara.

Nikola Petrović nije želeo da govori za CINS o ovome, već je rekao da smo „uporni i dosadni“ i poručio da ga više ne zovemo.

Podsetimo, KRIK je u februaru ove godine pisao da je krajnji vlasnik ofšor firme Faberge Advisors iz Luksemburga, koja je u to vreme bila suvlasnik firme Storenergy, upravo Nikola Petrović. On je nedugo nakon toga, u maju, i lično otkupio 50% udela od ove Luksemburške kompanije.

Nikola Petrović se već godinama bavi obnovljivim izvorima energije. Kako je CINS ranije pisao samo u 2020. godini država je od malih hidroelektrana povezanih sa Petrovićem otkupila struju od skoro dva miliona evra. U avgustu prošle godine ušao je u posao sa vetroelektranama kao suvlasnik firme Crni Vrh Power koja planira izgradnju vetroelektrane Crni vrh na teritoriji Žagubice, Bora i Majdanpeka, o čemu smo takođe pisali.

Upravo je energijom vetra proizvedeno najviše struje iz obnovljivih izvora koji su subvencionisani 2020, nešto više od 60%, dok je iz malih hidroelektrana proizvedeno oko 17%. Inače, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče u Vrbasu da će država obezbediti polovinu sredstava za solarne panele i da će to Ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu tih subvencija.

Ceo tekst porčitajte na portalu CINS-a.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “CINS: Supruga Zvonka Veselinovića ušla u posao sa Nikolom Petrovićem”

  1. Jedva čekam da slete sa vlasti … ala će tu biti otkrivanja ko je sve sa kim radio, i kako.

  2. Kod ovih nisu alavi samo braća i kumovi … nego i njihove žene biznismenke !!
    Drpaju bez milosti na pravdi i oči Božije … takve ne stiže zemaljska kazna, pošto su pod zaštitom gospodara, … ali Božja kazna će ih stići i to nam je jedina uteha !!!

  3. Ovima svaki potrošač, tačnije svako brojilo, mesečno plaća tu povlašćenu cenu, a onda nam država na to još otme akcizu i porez. „Država“ im dozvolila da budu povlašćeni ali narod da plaća. Čist lopovluk.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.