Pošto poslednji pregovori u Briselu nisu urodili plodom, grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da će njegova vlada strpljivo čekati da međunarodni kreditori postanu „realni“. On je odbio zahteve za smanjenje penzija i naglasio da njegova zemlja ima ponos.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Grčkoj ističe vreme za „odmrzavanje“ poslednje tranše pomoći, a portparol Evropske komisije je saopštio da između grčke delegacije i poverilaca i dalje ima „značajnih nesuglasica“. Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger je rekao da je vreme da se osmisli plan za vanrednu situaciju. Etinger, inače član Hrišćansko-demokratske unije (CDU), stranke desnog centra nemačke kancelarke Angele Merkel, rekao je da ako pregovori s Grčkom propadnu i ako Vlada u Atini odbije sporazum o smanjenju penzija, onda će 1. jula Grčka morati da bude razmotrena kao „područje vanredne situacije“.

Ako sa EU i MMF-om ne bude postignut sporazum „keš za reforme“, očekuje se da Grčka bankrotira zbog otplate duga MMF-u od 1,5 milijardi evra, koji dospeva za naplatu krajem meseca. Sporazum Vlade u Atini i EU o paketu pomoći takođe ističe 30. juna, te Cipras nastoji da „odmrzne“ poslednju ratu kredita od 7,2 milijarde evra. Govoreći za grčke medije, premijer je upozorio da „dodatno kresanje penzija nakon petogodišnjeg pljačkanja dodeljivanjem paketa pomoći može se sagledati samo kao pribavljanje političke koristi“. „Strpljivo ćemo čekati da se kreditori okrenu realnosti. Nemamo prava da sahranimo evropsku demokratiju na teritoriji na kojoj je rođena“, rekao je Cipras.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je juče da nema vremena za gubljenje na rešavanje pitanja pregovora između Grčke i kreditora i naglasio da pregovore treba što pre ponovo pokrenuti da bi se izbegao turbulentni period. „Dolazimo do perioda koji bi mogao da bude turbulentan ako ne postignemo sporazum. Hajde da ne gubimo vreme i ponovo što pre pokrenemo pregovore“, rekao je Oland, piše Rojters.

Potpredsednica nemačkog Bundestaga Klaudija Rot rešenje vidi u smanjenju vojnog budžeta, te je apelovala na Grčku da smanji vojne troškove. „Grčka ima čudovišan vojni budžet“, izjavila je juče političarka Partije zelenih, preneo je Frankfurter algemajne cajtung. Ona je, međutim, upozorila i na „propagandu koja se u našoj zemlji vodi protiv Grka.“

Ministri finansija evrozone će razgovarati o Grčkoj na sastanku u četvrtak. Taj sastanak se smatra poslednjom šansom da Grčka postigne sporazum, piše Bi-Bi-Si. Evropa želi da Grčka smanji potrošnju u vrednosti od dve milijarde evra da bi obezbedila poslednje pakete pomoći. Kako pritisak na Grčku raste, atinske berze beleže pad od više od šest odsto.

Glavni ekonomista u MMF-u Olivije Blanšar napisao je na svom blogu da će za postizanje sporazuma biti neophodno doneti „teške odluke“, kao i da će „obe strane morati da prave teške izbore i da daju teška obećanja“. Aleksis Mitropulos, vodeći poslanik iz Ciprasove levičarske partije Siriza i zamenik predsedavajućeg Parlamenta, rekao je da ako pregovori propadnu, premijer će morati da razmotri mogućnost raspisivanja referenduma ili novih izbora.

Evrozona spremna na sve

Brisel – Evrozona mora da bude spremna na sve kada je reč o Grčkoj, izjavio je Valdis Dombrovskis, zamenik predsednika Evropske komisije, za španski list Mundo. On je rekao da je razočaran pošto je tokom vikenda propala najnovija runda pregovora između Grčke i kreditora. „Stalno ponavljamo da bismo razmotrili alternative za sve reforme koje se očekuju u okviru spasilačkog programa dok god one nude pravu vrednost. Istovremeno, države-članice su, kao što se i očekuje, nervozne i moramo da obezbedimo garancije da je evrozona spremna na sve scenarije u vezi s Grčkom“, rekao je Dombrovskis. „Lopta je očito u dvorištu grčke vlade“, rekao je on.




Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari