Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača reagovao na krivičnu prijavu protiv Dumanovića 1Foto: N1

Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača smatra da se u slučaju Milana Dumanovića radi o pokušaju zastrašivanja prijavljene osobe, kao i svakog građanina koji bi se usudio da u javnosti skrene pažnju na protivzakonite, koruptivne ili druge protivpravne radnje predstavnika državnih institucija, pripadnika vladajuće stranke ili javnih funkcionera.

Naime, Bezbednosna-informativna agencija je u krivičnoj prijavi ukazala da je Dumanović svojim izjavama izvršio krivično delo izazivanje panike.

„Ovo je navodno učinio plasiranjem dezinformacija, a u cilјu slablјenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti“, ističe Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača.

Odbor smatra da je Dumanović izneo informacije koje su od javnog značaja, sa ciljem uzbunjivanja javnosti.

„Imajući u vidu da je u televizijskoj emisji izjavio i da ima dokaze za svoje tvrdnje, prikladnija reakcija nadležnih institucija bila bi da od Dumanovića zatraži dokaze za iznete tvrdnje. Čak i da ove tvrdnje nisu istinite, to ne bi bilo dovoljno za postojanje krivičnog dela za koje je prijavljen tužilaštvu. Krivični zakonik jasno zahteva da do posledice, izazivanja panike, nereda ili osujećivanja sprovođenja odluka i mera državnih organa, zaista i dođe. Nije dovoljno, kako BIA navodi u krivičnoj prijavi, da se to čini ‘sa ciljem’ izazivanja panike. U prijavi nema ni jednog konkretnog navoda o nekoj od tih posledica. Takođe, postavlja se pitanje zbog čega je reakcija BIA-e izostala kod nekih mnogo ozbiljnijih situacija, poput televizijskih izjava ljudi bliskih vlasti, da se pripremaju državni udar i likvidacija premijera, za koje bi se sa većim stepenom sigurnosti moglo tvrditi da su izazivale uznemirenje javnosti“, navodi Odbor u saopštenju.

Odbor smatra da je prijava BIA-e pokušaj zastrašivanja samog Milana Dumanovića, ali i drugih potencijalnih uzbunjivača, te da je prijava u celosti neubedljiva. Takođe, Odbor smatra da je zbog selektivnog pristupa BIA-e urušen princip pravne jednakosti, kao i da je, u ovom slučaju ugrožena Ustavom zagarantovana sloboda mišljenja i izražavanja.

Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača je formirao Beogradski centar za bezbednosnu politiku zbog nepostupanja institucija i svih drugih problema sa kojima se suočavaju svi oni koji rade u skladu sa zakonima, pozivaju na odgovornost institucije i funkcionere, a čine ga advokat Rodoljub Šabić, advokatica i predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava dr Katarina Golubović, pravnica Sofija Mandić i novinar Vuk Cvijić.

„Sve građane i građanke koji se osećaju ugroženo zbog svog aktivizma, prijavljivanja korupcije i ostalih malverzacija ili žele da javnost obaveste o zloupotrebama javnog dobra pozivamo da se jave na mejl [email protected]“, dodaju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari