Čobanin iz Bošnjana - Žrtva ili kolateralna šteta? 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Uhapšen sam na Veliki petak, kada sam i osuđen na 50.000 dinara,  jer sam uhvaćen kako čuvam ovce u blizini groblja u Bošnjanima, u vreme policijskog časa, a već trećeg dana Uskrsa sam završio u Urgengtnom centru Kliničkog centra u Kragujevcu.

Srčani sam bolesnik, u januaru ove godine po treći put sam u Kliničkom centru Srbije opeisao srce i ugrađen mi je pesmejker.

U kragujevačkom Urgentnom centru su bili korektni i posle primljene terapije vratio sam se u Bošnjane, ali i dalje imam zdravstvene probleme, pošto su mi se hronične tegobe  dodatno pogopršale posle hapšenja, sudskog kažnjavanja i medijske halabuke koja se oko svega toga digla, pa mi je lekar upravo  savetovao da se povučem i da nastavim da živim svoj život u miru, što i nameravam da činim.

Ovo je poslednja izjava koju dajem bilo kojem mediju o svemu što mi se nedavno desilo, rekao  je našem listu čobanin iz sela Bošnjane, kod Rače, Milorad Duković (42), koji je uoči minulog Uskrsa, preciznije 17. aprila  (na Veliki petak), kasno posle podne, oko 18 sati, u blizini seoskog groblja, uhapšen dok je čuvao ovce u vreme policijskog časa.

Policija je, reagujući na medijske napise da je čobanin iz Bošnjana “uhapšen dok je čuvao ovce”,  podsetimo, saopštila da Duković nije priveden zbog toga, već da je slobode lišen zato što je u vreme policijskog časa kršio meru o zabrani i ograničenom kretanju u vreme pllicijskog časa, uvedenog zbog epidemije COVID 19,  zbog čega je potom i kažnjen u kragujevačkom Prekršajnom sudu sa 50.000 dinara.

Policija je u svom saopštenju ustvrdila i da čobanin iz Bošnjana “nije uhapšen dok je čuvao ovce”, već da je u blizini seoskog groblja u Bošnjanima  mobilnim telefonom fotografisao ekshumaciju posmrtnih ostataka jednog starijeg žitelja tog sela, koji je prethodno preminuo u kragujevačkom Zavodu za zbrinjvanje odraslih “Male Pčelice”, što bi mogla da bude i suština ove priče, u kojoj je čobanin Duković, kako i sam  veruje, “ispao koleteralna šteta”.

Duković, naime, priznaje  da je čuo “neku buku” na seoskom groblju u čijoj blizini je čuvao ovce, te da je iz šumarka fotografisao grupu civila koja je tu nešto radila, a da je policajce ugledao docnije, nakon što ga je jedan od njih  pitao:  “šta ti  tu špijuniraš”.

Navode policije da nije uhapšen dok je čuvao ovce, demantuje tvrdnjom da mu je upravo jedan od policajaca pomagao da ovce,  koje su bile izašle na put, vrati u bagremovu šumu.

– Digao sam glas zbog toga što smatram da sam uhapšen i kažnjen na pravdi Boga. Oni koji odlučuju dozvoljavaju ljudima u gradu da šetaju kućne ljubimce u određeno vreme, i ja nemam ništa protiv toga.  Naprotiv, ali je nevolja što što su nama stočarima oduzeli pravo da čuvamo stoku,  koja  na ispašu ide po ladovini, ujutro i pred mrak.  I policiji i sudu  pokušavao sam da objasnim da nemam dovoljno sena, i da sam ovce, koje ne znaju za policijski čas, isterao na ispašu na jednu livadu kraj mog imanja kasno posle podne, kako to činim godinama i decenijama unazad – pojašnjava Duković.

Ističe, pritom, da je molio policajce kad su ga hapsili da mu dozvole da zatvori ovce, ili da pozove nekoga da ih  zatvori. Nisu mu dozvolili, i da nije bilo jednog komšije koji je video da je njegovo napušteno stado odlutalo u detelinu, ovde bi se, tvrdi, od mlade dateline ponaduvale i pocrkale. Jedno jagnje je, ipak, morao da zakolje, ali je, intevencijom komšije, spašeno 50 – tak ovaca i nekoliko jaganjaca.

Ali, čitava ova drama koja je privukla pažnju najšire domaće javnosti, ima, reklo bi se, političku pozadinu, uzrokovanu, kako je načuo i sam  Duković, već čuvenim obračunom zakrvljenih naprednjačkh klanova u Kragujevcu oko vlasti, moći, para, u kojem su, kako se odavno i glasno špekuliše, glavni akteri gradonačelnik šumadijske prestonice  Radomir Nikolić, narodni poslanik  SNS-a i savetnik u Elektroprivredi Srbije Goran Kovačević, te Nikolićev kum, prvi na listi SNS-a u Kragujevcu i savetnik u Narodnoj banci Srbije.

Obračun zavađenih klanova SNS-a u Kragujevcu, u kojem je javno izneta gomila, neretko argumentovanih i dokazaima potkrepljenih optužbi na račun one druge strane, traje već mesecima, i nije nije uspeo da ga primiri ni predsednik Izvršnog odbora  SNS-a i kum Aleksandra Vučića  Darko Glišić.

Ako je suditi prema predizbornoj listi kragujevačkih narpednjaka za predstojeće lokalne i republičke izbore, u  rečenom obračunu  pobedio je klan Nikolića, Kovačevića i  Dašića, zvanog “Luftika” i  Sazdanovića, dok je gubitnik, kako se barem do skora činilo, bio dr Vladica  Stanojevič zvani “Bumbar”, kojem će, prema tvrdnji onih iz pobedničkog klana,  želja da bude gradonačelnik Kragujevca da ostane “samo sanak pusti”.

Tim pre što na naprednjačkoj listi za predstojeće lokalne i republičke izbore dr Stanojević  nije ni na klupi za rezerve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari