Čomić: Nema socijalnog i ekonomskog razvoja bez vladavine prava 1

Nema socijalnog i ekonomskog razvoja bez vladavine prava, ocenila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ističući da „kamenčić po kamenčić treba razbijati mozaik da je Srbija nesposobna za vladavinu prava“.

Čomić je, na konferenciji Fondacije Centar za demokratiju, istakla da je vladavina prava vrlo jednostavna – postoje pravila, koje treba pročitati, „neko i dva puta“, i samo primenjivati ono šta tu piše.

Ovde se pokazalo da dobar izgovor para vredi – neki ne čitaju, neki misle da se to ne odnosi na njih, bili vlast ili opozicija, ili smatraju da se to ne odnosi na njih, rekla je Čomić.

Ona je najavila da Ministarstvo koje vodi priprema nacrte zakona, o ravnopravnosti žena i muškaraca, zabrani diskriminacije i zakon o istopolnim zajednicama, kako bi se omogućilo poštovanje ustava i LGBT osobe urede svoje međusobna prava i obaveze.

Po njenim rečima, Ministarstvo smatra da se ocena o vladavini rpava Srbiji, navedena u izveštaju Evropske komisije, ove godine može poboljšati za 20 odsto jer ona ne zavisi od investicija i novca para.

To su uradili i drugi, jer se radi o promeni ponašanja, dodala je Čomić.

Ona je najavila da će biti organizovane i dve debate, dva velika dijaloga, o temi kako živeti posle pandemije i uticaj pandemije na žene i muškarce.

Izvršna direktorka Fondacije Nataša Vučković poručila je da nema ni ekonomskog, ni društvenog razvoja bez vladavine prava, uz napomenu da su te oblasti možda i važnije za svakodnevni život građana od politike.

Vladavina prava nam je važna kada imate dodir sa institucijama, pri plaćanju poreza, inspekcijama, socijalnom zaštitom, rekla je Vučković i navela primer malih i srednjih preduzeća, čiji vlasnici umesto da ulažu u dalji razvoj, u uslovima visoke korupcije, finansiraju političke partije.

Vučković je predočila da je usvajanje amandamana na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji predstavlja poziv vlastima da reše afere, a posebno je u fokusu Savamala, kao primer kršenja vladavine prava.

Ona je najavila i da će se pratiti pritisak politike na nezavisne institucije, posebno na Savet za borbu protiv korupcije, čiji je izbor članova u proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari