Čomić: Romski glas mora biti uključen 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas da ubuduće Romi moraju da budu uvek za stolom kada se odlučuje o njihovoj sudbini i kvalitetu života, naglasivši da njihov glas mora biti uključen kada se odlučuje o zajedničkom razvoju Srbije.

Ona je povodom Dijaloga o zapošljavanju mladih obrazovanih Roma i Romkinja „Mladi Romi i Romkinje nosioci promena“ koji se održava u Palati „Srbija“ izjavila da se nada da će Srbija uz podršku agencija Ujedinjenih nacija (UN) i angažman nove generacije Roma „imati jasan plan šta nas čeka kao bolji život za Rome i Romkinje u godinama pred nama“.

Ona je navela da je to dobro „i za romsku zajednicu i za većinu, i zašto to očovečuje naša društvo i ukida nemilosrdnost, diskriminaciju i vrlo često mržnju prema Romima“.

Čomić je za Rome rekla da su „deo Srbije“ i da je Srbija „njihova matična država“, istakavši da je „naša želja, više nego obaveza, da to postane realan život“.

Stalna predstavnica UNDP Fransin Pikap rekla je da je romska zajednica etnička manjina koja „izložena najvećem stepenu diskriminacije i najvećim preprekama za napredovanje“ u Srbiji.

Ona je rekla da su potrebne strategije, ali i primeri dobre prakse kako bi Romi socijalno i ekonomski mogli da budu uključeni u život.

Šefica predstavništva UNHCR Frančeska Boneli izjavila da Romi i izbeglice, a posebno mladi među njima, imaju mnogo specijalnog potencijala i da svojim ljudskim kapitalom mogu u velikoj meri da doprinesu razvitku čitavog društva.

Ona je rekla de je uloga UN da pruži podršku vlastima kako bi se stvorili uslovi da svaki pojedinac ima priliku da izrazi svoj puni potencijal.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.