Čomić: Zakon o istopolnim zajednicama čeka sednicu vlade, ne mogu da procenim kada će biti usvojen 1Gordana Čomić - Foto: FoNet / Aleksandar Barda

Zakon o istoplnim zajednicma je u fazi nacrta i čeka sednicu Vlade Srbije, i nije pitanje da li će biti usvojen, već kada će biti usvojen – izjavila je danas Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Čomić je tokom dijaloga, koji je organizovala Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), a koji je prenošen uživo na Fejsbuku i Jutjubu, odgovarala na pitanja mladih koji su učestvovali u programu “Srušimo četiri zida”.

Nedavno istraživanje, koje su sproveli učesnici/e ovog programa pokazalo je da je položaj LGBT+ mladih na lokalu zabrinjavajuć, kao i da LGBT+ mladi spadaju u jednu od najmarginalizovanijih kategorija.

Boris Kaličanin iz Čačka pitao je ministarku šta će Srbija da uradi u primeni međunarodnih ugovora, dok ju je Maša Vukobratov iz Kraljeva podsetila da je krivično delo zločin iz mržnje primenjeno samo dva puta u devet godina, iako je počinjeno na desetine ovih krivičnih dela i upitala je zašto je tako.

Milena Kandić iz Sombora ukazala je da Zakon o zabrani diskriminacije ima odlične sankcije, ali ne i u praksi, dok je Lazar Simić iz Kraljeva, pitao ministarku kada će tačno biti usvojen zakon o istopolnim zajednicama.

Čomić je odgovorila da je do nje, zakon o istopolnim zajednicama bio bi usvojen “juče”.

– Znam kako teku politički procesi, i Vlada Srbije ima jasan plan da dokaže da Srbija radi na vladavini prava, a usvajanje zakona o istopolnim zajednicama bio bi jedan od merljivih dokaza. Ne znam da procenim da li će to biti ove jeseni ili u vanrednom zasedanju parlamenta – navela je Čomić.

Povodom negativnih reakcija javnosti na donošenje ovog zakona, ministarka Čomić je postavila pitanje koliko ima nesrećne dece u “normalnim” brakovima?

– Uvek kažem, ako vam se ne sviđaju istopolne zajendice, nemojte živeti u tim zajednicama – naglasila je Čomić. Istakla je da će Srbija nastaviti politikom kulture prava.

– Većinsko društvo je naviklo na netoleranciju, protive se pravima žena, Roma, istopolnim zajednicama. To je stanje stvari, ali nećemo odustati – navela je Čomić.

Na pitanje zašto se ne kažnjava krivično delo zločina iz mržnje, ministarka je ukazala da živimo u društvu gde se govor mržnje smatra slobodom govora.

– Mržnja se bira, jer vas ili veseli ili se tako osećate prihvaćenim u zajednici u kojoj je mržnja poželjna. Dobrota se uči, ljudi mrze iz straha od drugačijeg, a strah proizvodi nasilje – ukazala je Čomić.

Ninoslav Jovanović iz Saveta Evrope rekao je u Srbiji postoji društvena netolerancija prema LGBT+ zajednici, kao i stigmatizacija i autostigmatizacija, posebno u ruralnim područjima.

Jovanović je rekao da Savet Evrope podržava napore Vlade Srbije za poboljšanjem položaja LGBT+ osoba, ali dodaje da postoji potreba za jačanjem političke podrške ovoj zajednici, posebno za usvajanjem zakona o istopolnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari