Ćorović: Vučiću, kako bi reagovao da vidiš snimak svoje ćerke da je onako “brane” 1Foto: Medija Centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom dešavanja oko murala Ratka Mladića da je “država zapravo štitila Aidu Ćorović od ljudi koji nisu hteli da se uništi ono što oni podržavaju ili što su i napravili”.

Vučić je tokom gostovanja u emisiji “Ćirilica” na televiziji Hepi TV rekao da su “oni koji su želeli da unište mural generala to mogli da urade u bilo koje doba dana ili noći bez najave, ali su želeli samo da izazovu odjek u javnosti da Srbija štiti zločince”.

Podsetimo, aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović brutalno su privedene 9. novembra nakon što su bacile jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji se nalazi na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića. Privele su ih navodno policajci u civilu, koji se tom prilikom nisu identifikovali kao službena lica, pri čemu su upotrebili prekomernu fizičku silu.

Aida Ćorović kaže za Danas, a povodom izjave Vučića u “Ćirilici”, da bi ga pitala: “Kako bi reagovao da vidi snimak svoje ćerke da je onako brane”?.

– Ako je ono bila odbrana Jelene i mene, onda smo zaista u ozbiljnom problemu kao društvo, jer kako onda izgleda tortura. Od one “odbrane” imam modrice, a šta bi mi tek uradili da su me tukli? Dakle, pitam Vučića da li bi on ono doživeo kao odbranu svoga deteta ili kao napad – ističe Ćorović za Danas.

Jaćimović: Nije li predsednik lepio Mladićevo ime na table u Bulevaru Zorana Đinđića? 

Komentarišući Vučićevu izjavu, Jelena Jaćimović se pita da li je “država štitila nas koji se borimo protiv negiranja genocida koji je dokumentovan i dokazan od drugih ljudskih bića koja nisu htela da se uništi mural s likom čoveka koji je ratni zločinac?”.

Ćorović: Vučiću, kako bi reagovao da vidiš snimak svoje ćerke da je onako “brane” 2
Foto: Vladan Pavlović

– Štiti li onda država Inicijativu mladih koji su ispoštovali proceduru i nisu održali zakazani skup? Ko štiti Žene u crnom kojima se nasilno oduzima i pali transparent? Nije li predsednik rekao i da stanari imaju pravo da odluče kako im zgrada izgleda? Ko će onda njih da štiti? I kako to jaja uništavaju mural? Kako je rešavanje komunalnog problema i prebacivanje lopte na stanare takođe uništavanje? Nije li predsednik lepio Mladićevo ime na table u Bulevaru Zorana Đinđića? Znači, koliko ja shvatam ovu jednačinu od njegove izjave – rešenje je: x = “oni (koji podržavaju Mladića)” + “ja (pedsednik)” = “mi (nećemo da se uništi)” – ukazuje Jaćimović za naš list.

Mural sa likom Ratka Mladića osvanuo je u centru Beograda još u julu ove godine.

Inicijativa mladih za ljudska prava i još nekoliko nevladinih organizacija planirali su da 9. novembra na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma prekreče mural, ali je MUP zabranio skup zbog mogućnosti nasilja.

Tada se oglasio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da je “krečenje fasade licemerno, podlo i vođeno zlom namerom.

Potom su iz Inicijative mladih za ljudska prava saopštili da neće organizovati uklanjanje murala jer je on postao „državna odgovornost“.

Dan nakon privođenja Jaćimović i Ćorović, Đorđo Žujović iz Socijademokratske partije Srbije Rasima Ljajića, bacio je belu farbu na mural, ali su je nepoznate osobe istog dana skinule.

Neko je potom bacio i crnu farbu, ali je i ona skinuta sa murala. Posle skupa “Mural mora pasti” koji je održan 13. novembra, dvojica nepoznatih mladića oteli su od Žena u crnom i zapalili transparent “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

U međuvremenu, prostorije Inicijative mladih za ljudska prava ispisane su porukama podrške Ratku Mladiću.

Kod murala Ratku Mladiću, na uglu Njegoševe ulice i Ulice Alekse Nenadovića, preko puta redakcije Danas, osvanula su još dva – četničkom komandantu Draži Mihailoviću i vojvodi Živojinu Mišiću, javlja N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari