Čovek sa jedanaest žena 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Priču o kriminalcu, duševnom bolesniku, čoveku koji je u bračnim zajednicma bio sa jedanaest žena donosi nam list Mali žurnal pre 110 godina.

Ovih dana Šonel Marbuni isčekuje presudu suda u Bristolu zbog krađe koju je načinio, a ko je u stvari on?

Čovek sa jedanaest žena 2
Foto: Screenshot
Digitalna.nb.rs

Marbuni je zagonetka, priroda njegovog bića, okolnosti pod kojima je zaključivao brakove, a okolnosti njegovih krivičnih dela su distinktivne od pojava koje stvaraju ova krivična dela.

Prvi brak sklopio je 1872. godine u Londonu gde je radio kao krojač i u njemu istrajao 20 godina kada se odlučio izvršiti krađu posle koje je bio u zatvoru nekoliko meseci.

Izlaskom iz zatvora otputovao je za Rim gde je upoznao mladu devojku u koju se zaljubi a nakon toga se njome i oženi.

Zanimljiva je činjenica da se Marbuniju nigde ne pripisuje epitet hohštlapera, naprotiv, on je poznat kao vredan, miran čovek bez ikakvih strasti, koji živi od prihoda svojih ruku.

Pored svega navedenog imao je problema sa periodičnom kleptomanijom koja ga je obuzimala, nije mogao da pojmi razliku između svog i tuđeg, pojam svojine za njega je nerazumljiv.

Usled ovih situacija u koje je zapadao nađe se ubrzo nakon svadbe ponovo u zatvoru u Italiji.

Nakon izdržane kazne on se ne vrati supruzi već ode u Kalkut gde se događaji ponoviše: oženi se, izvrši krađu, kad odsluži kaznu ponovo nestade, ali nikad nije dirao imovinu svojih supruga.

Na ovaj način ženio se jedanaest puta i to u Londonu, Rimu, Kalkuti, Tokiju, Maksiku, Rube, Grenadi, Lisabonu, Njujorku i sad u Bristolu.

O slučaju Marbunija psihijatri nisu mogli da se usaglase.

Na pitanje da li je voleo sve svoje žene odgovorio je da je prinuđen da to prizna, a na pitanje kako je kao siromašan čovek mogao tolike žene da osvoji odgovori da ne prestaje to isto pitanje sebi iznova postavljati.

Umeo je da kaže imena svih jedanaest žena, znao je svakoj crte lica ali se uopšte nije sećao zašto se sa njima venčavao.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari