Pitanje boravka sveštenstva i monaha Srpske pravoslavne crkve, protiv kojih se vodi oštra kampanja u Crnoj Gori, prvorazredno je za Mitropoliju crnogorsko-primorsku i biće rešeno na jedini mogući način, dozvolom da oni žive i rade u Crnoj Gori kao i dosad – naglašava za Danas protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske.


Najavu MUP-a Crne Gore da bi šezdesetak sveštenika i monaha moglo da bude proterano iz Crne Gore, uz objašnjenje da nemaju dozvolu za privremen boravak, jer Mitropolija crnogorsko-primorska nema pravni status, naš sagovornik tumači kao politički pritisak Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore.

– Izgovor da Mitropolija crnogorsko-primorska nema pravni status je notorna neistina ove partije, koja pokazuje animozitet prema SPC. Predsednik SDP, koji je ujedno i predsednik Skupštine CG, Ranko Krivokapić, javno je od MUP-a tražio da se sveštenstvu i monasima ne odobri boravak u CG – kaže Džomić. On dodaje da Mitropolija crnogorsko-primorska ima svu dokumentaciju, kao i neke sudske presude, koje potvrđuju njen pravni status. On navodi primer jedne monahinje, kojoj je sedam godina unazad odobravan boravak, dok je ove godine odbijen, a da se zakon, pri tom, nije menjao od 1977.

– Očigledno da je ovde reč o sakupljanju političkih poena SDP, koji pored političkih pritisaka vodi i medijsku kampanju gde monaštvo i sveštenstvo SPC iz Srbije predstavljaju kao ilegalnu grupu koja radi u Crnoj Gori – navodi Džomić, dodajući da će se Mitropolija boriti svim pravnim sredstvima, uključujući i obraćanje međunarodnim institucijama. Naš sagovornik ipak veruje da do toga neće doći, jer, kako naglašava, „zakon je na našoj strani“.

– Ovde nije reč samo o sveštenstvu, već i o njihovim porodicama koje neće moći da ostvare pravo na socijalno osiguranje, niti će deca moći da se obrazuju. Njih šezdesetak koji su predali zahteve MUP-u za odobrenje privremenog boravka, a kojima je on odbijen, nisu dobili odgovor na žalbu, a po zakonu morali su da ga dobiju u roku od 60 dana – ističe Džomić. On dodaje da će Mitropolija crnogorsko-primorska imati strpljenja za rešavanje ovog problema, naglašavajući da je zakon Crne Gore na strani sveštenstva SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari