Premijer Crne Gore Igor Lukšić razmatrao je juče najnoviji opozicioni predlog o rešavanju pitanja statusa srpskog jezika u obrazovnom sistemu. U premijerov kabinet stigao je predlog opozicije koji sadrži elemente koji nisu prihvatljivi, saopšteno je sajtu Vijesti iz Vlade.


Opozicija je u svom predlogu, saznaju Vijesti, između ostalog predložila da se predmet zove „crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski“. „Poslali smo usaglašen zahtev premijeru, očekujemo da će odgovor premijera pokazati spremnost da se dođe do dogovora“, rekao je Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene. Ističući da su dve strane „veoma blizu dogovora“, Medojević je kazao da svi imaju obavezu da integrišu sve strukture društva. Ako dogovora ne bude, rekao je Medojević, za to neće biti kriv ni Lukšić ni opozicioni lideri. On je aludirao da bi krivac za takav scenario bio bivši premijer i lider vladajuće demokratske partije socijalista Milo Đukanović, „jedan od onih kojima Evropska unija ne odgovara“. „Danas je sukob dve Crne Gore, one koja hoće dogovor, pošten… I onih kojima reforme ne odgovaraju. Neko sedi u nekoj hladovini, pije viski i vrši pritisak“, rekao je Medojević.

Poslanik DPS-a Milutin Simović rekao je da opozicija pokušava zamenom teza da zabašuri svoju krivicu. „Priča o nepoverenju u premijera, to nije istina. On ima potpunu podršku DPS-a“, rekao je Simović.

Izborni zakon jedan je od glavnih uslova koje Crna Gora mora da ispuni da bi dobila datum pregovora sa Evropskom unijom, a opozicija njegovu podršku uslovljava izjednačavanjem srpskog sa crnogorskim jezikom.

Najveća opoziciona stranka Socijalistička narodna partija odbila je predlog DPS-a da se predmet zove „crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost“. Opozicija je zastupala rešenje da se jezik zove „maternji jezik i književnost“, ili „crnogorski,srpski/maternji jezik i književnost“. Nakon toga, opozicija je predložila „crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost“.

Počela rasprava o zakonu o državljanstvu

Poslanici su počeli juče raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o crnogorskom državljanstvu. Predlogom su uvedene olakšice za dobijanje crnogorskog državljanstva građana bivše Jugoslavije koji su u Crnoj Gori imali neprekidno prebivalište pet godina pre 3. juna 2006. Pravo da zatraže državljanstvo ti građani imaće do 31. januara sledeće godine Izmenama zakona predviđeno je i da se državljanstvo može dobiti i bez otpusta iz državljanstva druge države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari