Crnogorsko tužilaštvo ispituje umešanost Mitropolije u skrivanje pedofilije 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i navodnih slučajeva podvđenja maloletnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe.

Kako je danas saopšteno iz tog tužilaštva, krivičnu prijavu podnela je nevladina organizacija Montenegro International i predmet je u fazi istražnog postupka, a više informacija i podataka nije moguće objaviti radi zaštite postupka.

Krivična prijava usledila je pošto je 7. maja bivši đakon Srpske pravoslavne crkve Bojan Jovanović otpužio episkopa budimljansko-nikšićkog Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija da je zataškao slučajeve pedofilije u SPC-u.

Jovanović je dodao da je to bilo uz uz blagoslov pokojnog mitropolita Amfilohija, a o tome piše u svojoj knjizi „Ispovest kako smo ubili Boga“ u izdanju NVO Montenegro International.

On je na promociji knjige u biblioteci „Njegoš“ na Cetinju govoreći o pedofiliji unutar SPC-a kazao da je „zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije „koji je o svemu znao duže od četiri decenije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari