Crveni krst Srbije otvorio namenski račun za pomoć Ukrajincima 1Foto: Crveni krst Srbije

Crveni krst Srbije (CKS) otvorio je namenski račun na koji građani Srbije mogu da uplate novčane donacije za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine, a u saopštenju CKS izražava duboku zabrinutost zbog izuzetno ozbiljnih humanitarnih posledica sukoba u Ukrajini koji je eskalirao.

Crveni krst Srbije se zalaže da sve strane u sukobu poštuju Ženevske konvencije iz 1949. godine, dopunske protokole kao i ostale relevantne ugovore međunarodnog humanitarnog prava.

Na taj način bi se, kako je navedeno, obezbedili sledeći prioriteti: zaštita života, humanitarna pomoć svima kojima je potrebna, zaštita civilnog stanovništva posebno žena, dece i starijih, ranjenika, bolesnika i zatvorenika a ujedno i nesmetan i bezbedan pristup humanitarnim i zdravstvenim radnicima do ugroženog stanovništva.

Crveni krst Srbije poručio je da je, kao deo najveće globalne humanitarne mreže Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, spreman da pruži podršku ljudima u nevolji i podrži humanitarni odgovor, na struktuiran i organizovan način.

Naveli su da Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zajedno sa Ukrajinskim društvom Crvenog krsta konstantno realizuje humanitarne aktivnosti u ugroženim zajednicama, i to kroz obezbeđivanje pijaće vode, zdravstvene zaštite, hrane i higijenskih paketa, ali i usluga uspostavljanja veza sa članovima porodice i psihosocijalne podrške.

„U toku je i pokretanje stanovništva koje napušta prebivališta gde se odvijaju sukobi, tražeći bezbedna mesta u Ukrajini i van nje. U tom smislu su organizacije Crvenog krsta u susednim državama organizovale prihvatne punktove na graničnim prelazima a aktivne su i u prihvatnim centrima“, podsećaju iz Crvenog krsta Srbije..

Naglašavaju da se novac za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine može uplatiti na namenski račun Crvenog krsta Srbije: Banka Intesa Beograd 160-268606-3 Poziv na broj: 6043 355 0000 – Pomoć stanovništvu Ukrajine.

„Sva sredstva prikupljena na ovom računu biće upućena kao podrška Apelu za hitno delovanje Međunarodne federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za stanovništvo ugroženo sukobom u Ukrajini“, poručuju iz Crvenog krsta Srbije.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari