Cucić: U Srbiji trenutno boravi 9.861 migranata 1Migranti, ilustracija, arhiva Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS (Arhiva - 2015.)

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno je smešteno 6.305 migranata, a van njih je, po onome što je poznato, njih 2.010, rekao je danas republički komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

On je kazao agenciji Beta da je broj migranata van prihvatnih centara verovatno i veći i da je procena da ih je oko 2.500.

„Ulaz migranata u (Srbiju) je jako veliki tako da smo, na današnji dan, sigurni da ih je ukupno 9.861 u zemlji“, rekao je Cucić.

Napomenuo je da su primetne, kao i uvek pred kraj leta, tendencije „ubrzanog i povećenog broja novih dolazak“, jer kako je kazao, svi oni očekuju da zbog turističke sezone pažnja na granicama bude manja.

„Ove godine primećujemo, u odnosu na prošlu godinu, porast od 67 odsto onih koji borave u prihvatnim centrima“, rekao je Cucić.

Kazao je i da su ti brojevi „daleko od alarmantih, ali nisu ni neozbiljni“, te izrazio očekivanje da će se Komesarijat sa tim uspešno izboriti.

Napomenuo je da u Srbiji smešteno i 2.889 državljana Ukrajine, a među njima 84 boravi u prihvatnim centrima a u privatnom smeštaju njih 2.805.

„Prema podacim naših poverenika, ti ljudi su se obratili za razne vidove pomoći i to najčešće nije materijalna pomoć nego pomoć oko zdravstvenog osiguranja, upisa dece u školu, boravišne dozvole“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari