Ćurguz Kazimir: Premijerka samo delimično u pravu 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić ostala je pri stavu da u Srbiji postoje objektivni novinari, ali da ih je veoma malo, dodajući da ne misli da se novinari u zemlji nečega plaše.

Njena izjava podelila je novinarsku branšu. Dok jedni smatraju da premijerka ne razume dovoljno stanje u medijima, drugi su uvereni da je svaki dijalog sa njom po tom pitanju besmislen i osuđen na propast.

– Moja izjava u Evropskom parlamentu je bila da mislim da ih uglavnom ima za ili protiv, da imamo jako malo objektivnih, rekla je Ana Brnabić u intervju za televiziju Prva, upitana da li u Srbiji postoje objektivni novinari. Ona je dodala da apsolutno ne misli da se novinari u Srbiji nečega plaše.

– Nisam stekla takav utisak. Čitam i nedeljnike, gledam i televizije koje ne podržavaju politiku vlade, apsolutno ne bih mogla da kažem da se plaše bilo čega, rekla je Brnabić.

Kada je krajem prošle godine premijerka primila predstavnike Grupe za slobodu medija, koja joj je uručila 13 zahteva za poboljšanje katastrofalnog stanja u medijskoj sferi Srbije, kod novinara, članova grupe, probudila se nada da će se situacija u medijskoj sferi promeniti. Međutim, nada je splasnula nakon njenih odgovora, koji su među medijskim poslenicima protumačeni kao nerazumevanje situacije i odsustvo želje da se bilo šta promeni. NJene poslednje izjave kod nekih su čak produbili uverenje da je dalji dijalog sa premijerkom po pitanju stanja u medijima potpuno nemoguć. Među njima je i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

– Ne komentarišem više izjave Ane Brnabić o medijima, razmišljanja Marijana Rističevića o „Velikom prasku“ i misli „Dobrog vojnika Vulina“ o supremaciji srpske armade. Ipak sam ja predsednik NUNS-a – izričit je Lekić.

Nešto blaži stav ima direktor Medijske dokumentacije Ebart Velimir Ćurguz Kazimir, koji nije siguran da li premijerka razume stanje u medijima u Srbiji jer, kako kaže, to zavisi od ljudi koji je okružuju.

– Dijalog je, ipak, neophodan. Potrebno je učiniti napore i sa jedne i sa druge strane kako bi se uspostavio istinski dijalog. On je apsolutno bolji nego da se „zatvore vrata“ – smatra Ćurguz Kazimir. Komentarišući izjavu premijerke da kod novinara ne postoji strah, naš sagovornik smatra da je ona samo delimično u pravu.

– Ne postoji strah za bezbednost, ali postoji strah od gubitka posla. Taj strah u većoj meri imaju novinari koji rade u medijima bliskim vlasti. Oni nisu kritični i boje se da ne napišu ili kažu nešto pogrešno, pa izgube posao. Kod vas, kritičkih novinara, takav strah ne postoji. Postoji onaj egzistencijalni, ali on je prisutan u svim sferama društva – ističe Ćurguz Kazimir. Naš sagovornik je pred Evropskim parlamentom govorio o stanju u medijima u Srbiji ali je njegov izveštaj oštro kritikovan u medijskoj javnosti jer je, prema ocenama uglednih novinara, bio isuviše blag i nije jasno odslikao situaciju u Srbiji.

Na udaru kritičke javnosti bio je i treći sagovornik Danasa, novinar BIRN-a Slobodan Georgiev, koji je bio na novogodišnjem prijemu za novinare kod premijerke Ane Brnabić. Društvenim mrežama je danima kružila slika u kojoj se Georgijev rukuje sa Brnabićkom, blago se pognuvši zbog visine. Mnogi su njegov gest protumačili kao „izdaju“ borbe za slobodu medija, iako je koktelu prisustvovalo stotinak novinara i urednika. Georgiev se na te prozivke nije mnogo osvrtao, uvek naglašavajući da je za dijalog sa predstavnicima vlasti.

– Činjenica je da u Srbiji nema previše dobrih medija i siguran sam da je premijerka u objektivne svrstala one okupljene oko Grupe za slobodu medija, tako da je to dobro. Nije važno što se ona ne razume u medije. Gore od toga je što pokazuje da se ne razume u politiku. To je mnogo opasnije po društvo u celini – zaključuje Georgiev.

Pravi novinari

– Pravi novinari se plaše da ne prekrše etički kodeks i verujem da je isto tako razmišljala Ana Brnabić kada je rekla da se novinari ne plaše – kaže Slobodan Georgiev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari