Društvo sudija povodom presude za ubistvo Ćuruvije: Nedopustivo da se sudije smatraju odgovornim 1Foto: Vojin Radovanović

Društvo sudija Srbije saopštilo je danas da deli zabrinutost i razočarenje što i posle 25 godina od počinjenog zločina ubice novinara i urednika Slavak Ćuruvije nisu privedene pravdi.

„Ova činjenica ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene, policija, javno tužilaštvo i sud nisu ispunile svoj zadatak“, navodi se u saopštenju.

Navode da javnost opravdano može postaviti pitanje ko je tu podbacio ali i da je nedopustivo da se za to smatraju odgovornim sudije koje su donele oslobađajuću presudu za lica koja su bila optužena za taj zločin čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje.

Društvo sudija podseća da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija.

„Komentarisanje sudskih odluka, pa i izražavanje nezadovoljstva njihovim donošenjem je dozvoljeno, ali takvo komentarisanje mora biti u vezi sa postupanjem i argumentacijom suda, a ne prosto izražavanje nezadovoljstva ishodom sudskog postupka“, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije poziva Visoki savet sudstva da, u skladu sa svojom ustavnom dužnošću da jemči i obezbeđuje nezavisnost sudija i sudova, omogući sudijama da rade bez nipodaštavanja i da objasni javnosti da sudije ne sude prema očekivanjima, već. kako kažu prema dokazima i da je u pravnoj državi, u situaciji kad dokazi ne ukazuju na nesumnjivu krivicu okrivljenih, dužnost suda da donese oslobađajuću presudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari