Ćutanje uprave u Srbiji "najglasnije" u regionu 1Foto: Ivana Nikoletić

Institucije u Srbiji su bile dovoljno zatvorene i pre pandemije, dok je tokom njenog trajanja, a posebno vanrednog stanja, postalo gotovo nemoguće u pojedinim segmentima. Tokom pandemije, sve manje su odgovarale na zahteve tražilaca, ignorisao se pravni okvir, sužena su pojedina prava građana, rečeno je danas na konferenciji Partnera Srbije „Transparentno ka većoj odgovornosti institucija“.

Prema rezultatima istrazivanja koje upoređuje pristupačnost informacijama od javnog značaja, Srbija je u mnogim segmentima na poslednjem mestu među zemljama u regionu.

Prošle godine utrostručen je broj žalbi povereniku protiv javnih preduzeća, dok je protiv pravosudnih organa nešto smanjen.

Najviše je žalbi novinara, koji se žale na ograničen pristup informacijama i ćutanje uprave u vezi sa trošenjem javnog novca.

U ćutanju prednjače i republičke institucije, poput ministarstava, ali i organi nekih lokalnih samouprava. Ministarstvo koje se najpozitivnije istaklo u plasiranju informacija je ministarstvo lokalne samouprave, rekli su panelisti.

Analizirane su i javne nabavke medicinskih sredstava tokom pandemije, a utvrđeno je da je najveći nedostatak su nabavke po skraćenom postupu, koje su manje transparentne od otvorenog postupka, veća je mogućnost manipulacije, a odnos cene i kvaliteta nije moguće ispratiti, rečeno je tokom drugog panela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari