Ovogodišnje jubilarne 50. Slovačke narodne svečanosti, završene Pozorišnom predstavom „Tip-top biotop“ Karola Horna, u izvođenju Slovačkog vojvođanskog pozorišta i režiji Ljubosava Majere i gala koncertom dečjih folklornih grupa „Mačak u čizmama“, ostaće zapamćene i po najavi projekta adaptacije Slovačkog muzeja u Bačkom Petrovcu.

Ovaj muzej utemeljen je 1949. godine, a zahvaljujući predstojećoj adaptaciji, dobiće priliku da svojim eksponatima ispriča deo činjenica o slovačkoj zajednici u Vojvodini i njenoj bogatoj prošlosti, navodi potpredsednica vojvođanske vlade Ana Tomanova Makanova. Ona dodaje da će projekat biti izveden u nekoliko faza, a završetak se očekuje za najviše tri godine.

Projektom će staro skladište za hmelj postati novi muzej u kom će deo svedočanstva o prošlosti Slovaka, 1194 objekta kulturno-isorijske zbirke, 897 etnografska predmeta i 1038 dokumentarnih fotografija ovih prostora, ubuduće biti na raspolaganju publici. Projekat novog muzeja vredan je ukupno 52 miliona dinara. U prvoj fazi za uređenje prostora izdvojeno je 20 miliona, koje su partnerski obezbedili republičko Ministarstvo kulture i javnog informisanja i Kancelarija za Slovake van slovačke vlade Slovačke Republike.

Republički ministar kulture i javnog informisanja Predrag Marković kaže da je projekat muzeja veoma značajan. On je izrazio veliko zadovoljstvo jer će ova institucija koja čuva prošlost čitave slovačke zajednice u našoj zemlji, tek posle pune 62 godine imati priliku da publici ponudi svoju zbirku koja se danas nalazi u depoima.

Ambasador Slovačke Republike Jan Varšo na otvaranju Slovačkih narodnih svečanosti istakao je da su Slovaci u Vojvodini našli svoj novi dom – od Stare Pazove u Sremu, Kovačice u Banatu do Bačkog Petrovca u Bačkoj, i da su svuda uspeli, ne samo da opstanu, već i da sačuvaju svoj identitet, jezik, običaje, kulturu i duh. On je ocenio da to ne bi bilo moguće bez podrške koju im ova sredina pruža.

Narodne svetkovine

Slovačke narodne svečanosti u proteklih nedelju dana u Bačkom Petorvcu okupile su više od 1.500 učesnika. Tridesetak održanih kulturnih,društvenih , sportskih i zabavnih manifestacija pratilo je nekoliko hiljada posetilaca , meštana i gostiju iz svih mesta u Vojvodini u kojima žive Slovaci, kao i iz mnogih krajeva iz Slovačke, Rumunije i Mađarske. Centralna manifestacija svečanosti bio je program „Mostovi“, a najposećenija priredba bio je tradicionlni Vašar umetnosti održan u glavnoj ulici sa više od 30 štandova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari