Cveta korupcija, izveštaji o stanju u vojsci frizirani 1

Vojni sindikat Srbije uputio je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ukazujući mu na korupciju u vojsci i pozivajući ga da smeni odgovorne, kako bi se ovaj problem iskorenio.

Kao primer, Sindikat navodi da je Generalštab Vojske Srbije u februaru ove godine dao saglasnost da se za remont pet vozila marke „puh“ privatnoj firmi isplati 15,5 miliona, odnosno oko 131.000 evra. Automobili su, kako navode, prosečne starosti od 30 godina, a za novac koji je predviđen za njihov remont moglo bi da se kupi 15 novih vozila.

„Popravka automobila ustupljena je privatnoj firmi „Patrimons Automotiv“ i pored činjenice da Vojska Srbije, u svojoj formaciji ima najreferentniju ustanovu za remont kako specijalnih, tako i vozila marke „puh“ – Remontni zavod u Čačku, čiji kapaciteti su neiskorišćeni i nepopunjeni i gde značajno kvalitetniji remont ovih vozila košta petostruko manje“, navode u Vojnom sindikatu.

Predsednik ovog sindikata Novica Antić kaže za Danas da je nedopustivo da se popravljaju vozila stara 30 godina, kada po toj ceni mogu da se kupe nova. Činjenicu da je popravka ustupljena privatnoj firmi naš sagovornik vidi kao potencijalnu korupciju koju treba ispitati.

– Za novac koji se daje za popravku pet automobila, a imajući u vidu da Srbija sa Rusijom ima potpisan partnerski sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, Vojska Srbije je mogla po znatno povoljnijim cenama i uz dodatne poreske olakšice kupiti 15 novih terenskih vozila „patriot“, sa boljim tehničkim performansama od vozila koja se remontuju. Vojsku stalno pozivaju na štednju, sami kupujemo higijenski materijal i slično, a sa druge strane, bespotrebno se troše basnoslovne sume novca. Zbog lošeg materijalnog položaja u poslednje dve godine Vojsku Srbije napustilo više od 3.000 profesionalaca – ističe Antić.

„Privatna firma sa kojom je dogovoren remont, u jednoj od prethodnih godina imala je ugovor sa Vojskom Srbije u vrednosti od 110 miliona dinara. Delovi koji su isporučivani Vojsci od strane ove firme bili su sumnjivog kvaliteta, čak i polovni, a ova nerazumna odluka, da ne upotrebimo neku težu reč – direktno podriva borbenu gotovost naše vojske, i omogućava pojedincima da i dalje troše državnu imovinu“, navode u Vojnom sindikatu, dodajući da su ministar odbrane i načelnik Generalštaba LJubiša Diković izgubili kredibilitet kod srpskih vojnika „zbog nesposobnosti i činjenice da sve znaju a neće da spreče korupciju, mobing i sprovođenje loših kadrovskih rešenja“.

U Sindikatu tvrde da podatke o korupciji poseduje Vojna policija, ali da to neko zataškava. Takođe se navodi da su izveštaji o stanju u vojsci frizirani, dok je istina da su „vojnici gladni i bosi, ugušeni kreditima sa prosečnom platom od nekih 250 evra i skoro potpuno demoralisani“.

Ministarstvo bez odgovora

Ministarstvo odbrane juče nije odgovorilo na pitanje Danasa zbog čega je remont vojnih vozila ustupljen privatnoj firmi, kao i da li je za taj posao bio raspisan tender.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari