Da li će školska godina za učenike OŠ „Vladislav Ribnikar“ biti završena 2. juna: Deo roditelja tvrdi da hoće, drugi da neće 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Kada se završava školska godina za učenike iz osnovne škole „Vladislav Ribnikara“ ne zna se pouzdano jer iz različitih grupa roditelja stižu oprečne informacije. Iz Ministarstva prosvete za Danas ne odgovaraju na pitanje da li je 2. jun termin kada će se svi đaci te vračarske osmoletke raspustiti, što je juče saopštila grupa roditelja koja je bila na sastanku u Prdsedništvu Srbije.

U Predsedništvu je juče održan sastanak kojem su prisustvovali Milanka Negić, majka devojčice Sofije Negić, koja je stradala 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar”, zatim Bojana Nedeljković, zamenica predsenika Saveta roditelja, predstavnici svih relevantnih državnih ustanova i predsednik Aleksandar Vučić.

Na sastanku je dogovoreno da se školska godina završi 2. juna, a da se od ponedeljka 5. juna svi učenici „Ribnikara“ sastaju u OŠ „Sveti Sava“ u popodnevnoj smeni, gde će se održavati aktivnosti koje su za njih osmišljene, pisali su mediji.

Tom prilikom je, kako su preneli mediji, dogovoreno da se u delu škole „Vladislav Ribnikar“, u koji se ulazi iz Ulice Kralja Milutina, napravi memorijalni centar, kao sećanje na desetoro ubijenih u toj školi. Ovu inicijativu pokrenula je Milanka Negić, majka nastradale Sofije.

Ipak, predsednik Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević izjavio je danas da ta škola neće biti pretvorena u memorijalni centar i da školska godina neće biti završena 2. juna.

Đorđević je agenciji Beta kazao da su se pojavile netačne informacije da će nastava biti završena pre planiranog završetka školske godine i da će ta škola postati memorijalni centar.

„Savet roditelja se s predstavnicima Vlade Srbije dogovorio da se školska godina ne prekida i da jedan deo škole bude pretvoren u prostor za sećanje. Škola mora da ostane škola i ne sme da menja namenu. Na nastavu dolazi 850 do 900 đaka od ukupno 1.070. Bilo je predloga da škola postane memorijalni centar i da se školska godina završi 2. juna, ali je 95 odsto roditelja odbilo te predloge“, rekao je Đorđević.

Naveo je da Savet roditelja nastavlja pregovore s Vladom Srbije o ispunjenju svih zahteva koji su definisani 8. maja.

Na pitanje da li je Vlada utvrdila odgovornost za zvanična lica koja su objavila spisak s imenima dece koje je maloletni K. K. navodno planirao da ubije, Đorđević je kazao da se u toku dana očekuje odgovor u pismenoj formi.

Prema saznanjima Danasa, roditelji do sada nisu zvanično obavešteni o tome kada se završava školska godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari