Da li i danas treba da očekujemo nevreme? 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da se još danas u oblasti od Alpa preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata očekuje jaka aktivnost grmljavine.

Lokalno će nevreme biti veoma snažno i brzopokretno (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada većeg od pet centimetara u prečniku uz kratkotrajne olujne i izolovane orkanske udare vetra od 24 odnosno 28 metara u sekundi u zoni najintenzivnijih oblaka.

Kako se navodi, teško je odrediti tačnu lokaciju premeštanja i jačine samih nepogoda, ali je veća verovatnoća te pojave kasnije posle podne i uveče u severnim, zapadnim i centralnim, a tokom noći i istočnim krajevima zemlje.

RHMZ navodi da će za konkretne lokacije izdavati hitna upozorenja na nepogode sa grmljavinom jedan do dva časa unapred.

Zavod upozorava takođe da će danas najviša temperatura biti od 35 do 37 stepeni Celzijusa, a da će posle kratkotrajnog osveženja sutra, početkom sledeće sedmice ponovo biti veoma toplo sa maksimalnim temperaturama i od 40 stepeni.

Sutra promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i iznad većeg dela zemlje suvo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Od sredine dana u brdsko-planinskim predelima jugozapadne i južne Srbije očekuje se kratkotrajna kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

Duvače slab i umeren vetar, na istoku povremeno i jak, severozapadni. Najniža temperatura če se kretati od 16 do 20 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 30 do 33 stepena.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i suvo. Dvaće slab i umeren vetar severozapadni. Najniža temperatura će biti oko 19 stepeni, a najviša dnevna oko 31 stepena.

Početkom naredne sedmice će biti pretežno sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 33 do 40 stepeni Celzijusa. U utorak posle podne u brdsko-planinskim predelima ponegde će biti kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. Uveče na severu, a tokom noći u zapadnim i centralnim krajevima izraženi hladni front usloviće osetan pad temperature i nepogode.

U sredu će biti svežije, sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i jakim i olujnim severozapadnim vetrom. Zatim uglavnom suvo i stabilno vreme.

Biometeorološka prognoza za nedelju, 23. jul:

Očekivana biometeorološka situacija može imati relativno povolјan uticaj na većinu hroničnih bolesnika. Osobe sa srčanim problemima mogu osetiti izvesne tegobe. Promenlјivo raspoloženje i poremećaj sna su moguće meteoropatske reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari