Nova sistematizacija gradske uprave u Zrenjaninu stupila je na snagu 1. februara, čime je praktično počela dugo najavljivana pa odlagana zbog stranačkih nesuglasica, raspodela radnih mesta unutar odeljenja gradske administracije.

Ukupno šest radnika prijavilo se za otpremnine, rečeno je na sednici Gradskog veća. Kako je pre tri dana obrazloženo, organizacione jedinice obrazovane su u okviru odeljenja, kojih je sada šest – za opšte i zajedničke poslove, za finansije, za opštu upravu, za društvene delatnosti, za urbanizam i odeljenje komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija.

– Bilo je 18 odeljenja i službi, a sada ih imamo šest što se tiče broja rukovodilaca, ranije je bilo 16 načelnika, a sada šest. Bilo je 11 zamenika načelnika pošto službe nisu imale zamenike, već samo odeljenja, a sada imamo šest zamenika načelnika. Pošto je bilo 31 odsek njima je rukovodio 31 šef odseka, a sada imamo 30 šefova odseka. Bilo je 22 koordinatora koji su bili rukovodeći radnici, sada nemamo nijednog predviđenog koordinatora. Što se tiče broja radnih mesta, po sada još važećem pravilniku bilo je sistematizovano 415 radnih mesta, sada je sistematizovano 339, znači 76 radnih mesta manje – objasnila je načelnica gradske uprave, Jasmina Malinić.

Nezavisni sindikat gradske uprave grada Zrenjanina ocenio da je u načelu zadovoljan i da je uvažena činjenica da niko od stalno zaposlenih ne može biti višak bez jasno utvrđenih kriterijuma i principa.

– Ipak, u novoj sistematizaciji postoje mnogobrojne nelogičnosti u vezi broja odseka po odeljenjima, kojih ima 30, kao i broja zaposlenih u njima. Imamo odseke za po tri zaposlena i odseke sa 26 zaposlenih. Zato podržavamo predlog da se osnuje radna grupa i da detaljno analizira stanje službi i njihove poslove, kako bi administraciju učinili efikasnijom – ocenjuje predsednik Nezavisnog sindikata Željko Tornjanski.

Prema njegovim rečima, odeljenje finansija ima osam odseka sa malim broje zaposlenih, dok odseci obezbeđenja i komunalne policije imaju svako po 26 zaposlenih i jednog šefa. Zatim, odeljenje za opštu upravu ima veliki broj zaposlenih, u jednom odseku 18, a u drugom 25 radnika, dok odeljenje za urbanizam ima po troje zaposlenih u tri odseka, kao i odeljenje za društvene delatnosti sa ukupno šest radnika u dva odseka, navodi Nezavisni sindikat gradske uprave.

Gradonačelnik Zrenjanina mr Ivan Bošnjak izjavio je da je ekonomska opravdanost ovakvih mera očigledna, ukupna ušteda na mesečnom nivou iznosiće 1,7 miliona dinara, a na godišnjem nivou preko 21,3 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari