Da li je Novi Pazar i dalje čvorište na ruti balkanskih krijumčara opojnih droga: Zaplena policije meri se u stotinama kilograma 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Nedavno objavljena informacija da je novopazarska policija u 2022. godini zaplenila 323 kilograma droge, pet puta više nego godinu dana ranije, potvrđuje da je ovaj grad i dalje važna tačka i čvorište u krijumčarenju opojnih droga.

Zvanični podaci Policijske uprave u Novom Pazaru pokazuju da su inspektori odeljenja za narkotike u prošloj godini imali, u proseku, više od jedne akcije na sprečavanju krijumčarenja droge dnevno, odnosno, ukupno 393 za 365 dana.

Poređenja radi, policija je tokom 2021. godine izvela 266 akcija u kojima je zaplenila 66 kilograma narkotika, a u 2020. godini 139 akcija tokom kojih je oduzela 88 kilograma opojnih droga.

Rekordnoj zapleni narkotika u prošloj godini doprinelo je nekoliko velikih akcija u kojima su sa ulica sklonjene količine droge merene u nekoliko desetina kilograma.

Da li je Novi Pazar i dalje čvorište na ruti balkanskih krijumčara opojnih droga: Zaplena policije meri se u stotinama kilograma 2
Zaplenjena droga: Foto PU Novi Pazar)

Najveća je, u saradnji sa Višim tužilaštvom, sprovedena tokom novembra u tutinskom selu Saš, kada je zaplenjeno blizu 120 kilograma marihune i uhapšene tri osobe, među kojima i jedna maloletna, u čijim objektima je ta opojna droga otkrivena.

Preko 70 kilograma marihuane zaplenjeno je i u septembru prošle godine kada je policija u naselju Jošanica tu drogu otkrila u automobilu Crnogorca V.B. (38).

Velike količine marihuane, 55 i 63 kilograma, oduzete su u još dve akcije sprovedene na teritoriji Tutina, opštine koju pokriva novopazarska policija.

Ukupno, u ove tri godine novopazarska policija zaplenila je 475 kilograma marihuane, 1,4 kilograma kokaina, 700 grama heroina i oko 7.000 psihoaktivnih tabletica.

Sve ovo, kažu naši sagovornici iz policije i pravosudnih organa, pokazuje da se Novi Pazar i dalje nalazi na mapi čvorišta u krijumčarenju narkotika na Balkanu, ali da je njegova uloga znatno manja nego devedesetih godina prošlog veka kada je važio za jedan od najvećih centara krijumčarenja, pre svega heroina iz Turske, ka zemljama Zapadne Evrope.

“Sada se uglavnom krijumčari marihuana i to sa Kosova i iz Crne Gore, dok se heroin i kokain transportuju drugim kanalima, bar veće količine.

Novi Pazar je pogranični grad, a sve veće zaplene u prošloj godini desile su se upravo na teritoriji blizu granice sa Crnom Gorom ili administrativnog prelaza sa Kosovom, kao i na magistralnom putu koji vodi ka Novom Pazaru”, kaže jedan od naših izvora.

Droga koja stiže iz okruženja, dodaje on, uglavnom se ne zadržava u Novom Pazaru već se dalje distribuira ka Beogradu i drugim većim tržištima, iako je u ovom gradu i dalje moguće kupiti gotovo sve vrste narkotika.

Krijumačerenje narkotika kroz Novi Pazar našlo se i u izveštaju Globalne inicijative protiv međunarodnog organizovanog kriminala za 2021. godinu, u kojem se navodi i da su kriminalne grupe iz ovog grada koje se bave trgovinom narkoticima sada znatno manje i slabije nego one u devedesetim, ali da i dalje imaju dobru saradnju sa kriminalcima iz Beograda i sa Kosova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari