Da li je poseta ministra iz BiH Novom Pazaru podelila Bošnjake u Sandžaku 1foto (bnv) : Konakovic u BNV

Minula subota trebalo je da bude bogat diplomatski dan u Novom Pazaru. Novoizabrani ministar inostranih poslova BiH, Elmedin Konaković, u okviru dvodnevne posete Srbiji, jedan dan je proveo u ovom gradu.

U Beogradu je razgovarao sa državnim zvaničnicima, a posle toga sa predsednik Strake pravde i pomirenja (SPP) i ministrom za ravnomerni regionalni razvoj u Vladi Srbije, Usameom Zukorlićem i Edinom Đerlekom.

U Novom Pazaru bosansko-hercegovački ministar imao je razgovore sa predsednicom Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misalom Pramenković i predsednikom Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, muftijom Mevludom Dudićem.

Sa sastanaka sa sandžačkim kadrovima, saopštavano je da se razgovaralo o položaju Bošnjaka i Sandžaka i narednim koracima za unapređenje položaja i statusa, ali i podvlačeno da Bošnjaci u Srbiji matičnom državom smatraju BiH.

Sandžački sagovornici su bili svi iz istog korpusa, koji predvodi SPP. Predstavnici drugih bošnjačkih političkih opcija bili su lišeni tih susreta i razgovora.

Da je u pitanju bila partijska poseta, ništa ne bi bilo čudno, jer SPP i Konakovićeva stranka Narod i pravda imaju dugogodišnju saradnju. Međusobno se podržavaju u radu i pred potencijalnim biračima u kampanjama.

Narod i pravda su prošlog leta iz budžeta sarajevske opštine Ilidža izdvojili sredstva za turističku signalizaciju  i lektire na bosanskom jeziku u opštini Sjenica, gde je SPP na vlasti.

Konakovićev kanton Sarajevo našao se na spisku finansijera Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU), sa pozamašnih 300 hiljada konvertibilnih maraka.

Predizborna završnica za novo BNV, poklopila se sa početkom predizborne kamanje za izbore u BiH. Aktuelni ministar inostranih poslova BiH stigao je u pešterska sela da učestvuje u „Karavani slobode“ SPP.

Udareni su temelji za izgradnju Sahat kule u sjeničkoj opštini i obećan je nastavak započetih projekata. Zauzvrat, SPP je imala zadatak da Konakovićevoj opciji obezbedi glasove Bošnjaka poreklom iz Sandžaka.

Bošnjačku zajednicu u ovom kraju posebno je naljutio Konakovićev boravak u Novom Pazaru, koji je ostao uskraćen za razgovor sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem i ministrom za turizam i omladinu Huseinom Memićem. Ti sastanci su zakazani i bez objašnjenja otkazani.

Ministar Memić je za Danas potvrdio da je u subotu imao zakazan sastanak u podne, u konzulatu u Novom Pazaru.

Sastanak ministara Memića i Konakovića, zakazala je ambasadorka BiH u Srbiji Aida Smajić. U sredu bilo zakazivanje, a u četvrtak otkazivanje, jer ambasadorka „nije bila sigurna“ da će njen ministar moći da ispoštuje „zakazanu satnicu“.

Interesantno, da je susret trebalo da bude u diplomatskom predstavništvu, koje je prošle godine svečano otvoreno, u prisustvu tadašnje ministarke inostranih poslova BiH Bisare Turković, čelnika grada i bošnjačkih partija.

Konzulat nije proradio, jer nije bilo kadrova i opredeljenih sredstava za njegov rad. I dalje, nije poznato kada će da počne da funkcioniše.

Ovakvo ponašanje ministra Konakovića izazvalo je oštre reakcije vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru i novoformiranog Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS).

SDP je ocenila da je to „neprimeran postupak“.

“Kao političar on ima pravo da favorizuje bilo koju političku stranku u Sandžaku, ali za jednog državnog funkcionera ovo je neprimeren, nediplomatski i nemoralan postupak. Neuobičajeno je da su razgovori sa Memićem i gradnonačelnikom Nihatom Biševcem već bili zakazani, a onda na volšeban način otkazani, bez ikakvog objašnjenja”, navodi se u saopštenju SDP.

Ta partija je navela da su “do sada imali više nego korektne odnose sa vlastima u Sarajevu” i da niko, od devedesetih godina do sada, “nije činio ovo što čini Konaković, koji je nešto nezabeleženo u novijoj političkoj istoriji i koji dodatno pravi razdor u bošnjačkom narodu u Sandžaku”.

BOSS je optužio Konakovića da je “imao selektivan pristup u razgovorima” i „da na taj način produbljuje podele u bošnjačkom korpusu“.

BOSS bosansko-hercegovačkog ministra „podseća“ da u Bošnjačkom nacionalnom veću (BNV) većnike imaju četri liste i koje predstavljaju skoro 40 odsto Bošnjaka koji su glasali.

„Ignorisanje predstavnika dve liste, a favorizovanje druge dve je nediplomatski i neprimerno“, navodi se, u saopštenju BOSS i ocenjuje da je „neprihvatljivo da jedan državni funkcioner BiH u toku svoje posete Novom Pazaru, potpuno ignoriše rukovodstvo grada“ i da „bez obzira na političke razlike i lične simpatije, institucije moraju da se poštuju, jer je to merilo naše političke kulture i zrelosti“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari